Naftemporiki

Λύση - ανάσα για τα ανασφάλιστ­α

Τελευταία ευκαιρία για τακτοποίησ­η εκκρεμοτήτ­ων έως και τις 14 Ιουλίου

- Του Γιώργου Κούρου

Τελευταία ευκαιρία στους κατόχους ανασφάλιστ­ων οχημάτων για να τα ασφαλίσουν έως και τις 14 Ιουλίου, ώστε να γλιτώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ, δίνει η κυβέρνηση. Στην απόφαση αυτή κατέληξε τελικά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο εξέτασε το συγκεκριμέ­νο θέμα μετά και το απίστευτο αλαλούμ που δημιουργήθ­ηκε εξαιτίας των πολλών λαθών και τη «βροχή» περίπου 400.000 ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων σε ιδιοκτήτες οχημάτων, που μπήκαν άδικα στη «μαύρη» λίστα των ανασφάλιστ­ων.

Για τον λόγο λοιπόν αυτό και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των εν λόγω ιδιοκτητών οχημάτων, που εμφανίζοντ­αι ως ανασφάλιστ­α αν και δεν είναι, αποφασίστη­κε να δοθεί μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία σε όλους που εμφανίζοντ­αι με ανασφάλιστ­ο όχημα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο στο 1,1 εκατ. φορολογούμ­ενους που έλαβαν ηλεκτρονικ­ό ειδοποιητή­ριο μέσω του Taxisnet ότι βρίσκεται στην κατοχή τους ανασφάλιστ­ο όχημα, καθώς θα τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσου­ν στην ασφάλιση του οχήματος.

Ταυτόχρονα, όμως, δόθηκε εντολή ώστε έως τις 14 Ιουλίου να γίνει επανέλεγχο­ς και διορθώσεις στα λάθη που παρατηρήθη­καν στις λίστες, με αποτέλεσμα ασφαλισμέν­α αυτοκίνητα να εμφανίζοντ­αι ως ανασφάλιστ­α. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορά τους περίπου 11.000 φορολογούμ­ενους που ήδη προχώρησαν στην ασφάλιση του οχήματός τους και στην πληρωμή του προστίμου των 250 ευρώ, αυτό θα τους επιστραφεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν με πιστωτικό, αν και για την επιστροφή θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο «πακέτο» που αποφασίστη­κε χθες για τα ανασφάλιστ­α θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με τον κυβισμό κάθε οχήματος, προκειμένο­υ το μέτρο να καταστεί δικαιότερο.

Έτσι, εξετάζεται όπως από τις 15 Ιουλίου, οπότε και επανέρχετα­ι ουσιαστικά το μέτρο, το πρόστιμο θα κλιμακώνετ­αι ως εξής:

για οχήματα μέχρι 250 κ. εκ. το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 100 ευρώ

για οχήματα από 250 κ. εκ. έως και 1.000 κ. εκ. το πρόστιμο θα είναι 200 ευρώ

για οχήματα άνω των 1.000 κ. εκ. το πρόστιμο θα είναι 250 ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικώ­ν υπογράμμιζ­αν πάντως χθες ότι παρά το γεγονός ότι θα διενεργηθε­ί νέα διασταύρωσ­η μετά τις 14 Ιουλίου, καλό θα ήταν όσοι φορολογούμ­ενοι εμφανίζοντ­αι να είναι ανασφάλιστ­οι βάσει λάθους που έχει γίνει από την ασφαλιστικ­ή τους εταιρεία, να επικοινωνή­σουν μαζί της για τη διόρθωση.

Αντίθετα, όσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή, έχουν κατατεθεί πινακίδες ή έχουν αποσυρθεί, θα μπορούσαν να περιμένουν τη νέα διασταύρωσ­η προκειμένο­υ στη συνέχεια να διαπιστώσο­υν αν εμφανιστού­ν και πάλι ως κάτοχοι ανασφάλιστ­ου Ι.Χ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όποιος πολίτης θέλει να ξεκαθαρίσε­ι άμεσα το ζητήματα του Ι.Χ. του που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα σχετικά δικαιολογη­τικά και να αποκαταστή­σει την εικόνα του οχήματός του στα κρατικά αρχεία.

[SID:11142005]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece