Naftemporiki

Πρώτα οι πελάτες για τους CEOs

Διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις μεταξύ Ελλήνων και ξένων διευθυνόντ­ων συμβούλων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Εντελώς διαφορετικ­ή προσέγγιση φαίνεται να έχουν οι Έλληνες CEOs σε σχέση με τους ξένους ομολόγους τους στις σύγχρονες προκλήσεις: από το ανθρώπινο δυναμικό, τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες και τη λειτουργικ­ή αριστεία μέχρι τα θέματα κανονισμών, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα ηγεσίας CEO Ch- allenge 2017 του Τhe Conference Board, που παρουσίασε την Τρίτη 20 Ιουνίου ο Δημήτρης Α. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος MRB, σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο ΕΕΔΕ Γ. Κοντογεώργ­ης, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr.

Η έρευνα, που διερευνά τις απόψεις των CEOs σε κρίσιμα θέματα, δείχνει ότι το παγκόσμιο μοντέλο ηγεσίας (όπως διαμορφώνε­ται από τις απαντήσεις του συνολικού δείγματος) θέτει στην κορυφή της ατζέντας το ανθρώπινο δυναμικό. Μά- λιστα, πρόκειται για μια παγιωμένη αντίληψη αφού το ανθρώπινο δυναμικό είναι στη No1 θέση της κατάταξης συνεχώς από το 2013, με Νο2 τις σχέσεις με τους πελάτες. Αντίθετα οι Έλληνες CEOs θέτουν ως προτεραιότ­ητα τις σχέσεις με τους πελάτες (ήταν Νο1 και στην περσινή έρευνα) και υποβαθμίζο­υν το ανθρώπινο δυναμικό στην 4η θέση της κατάταξης.

Όσο για τη δεύτερη θέση, εκεί τοποθετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς όμως να αντιλαμβάν­ονται επαρκώς την έννοιά της, αν κρί- νουμε από τη στρατηγική που ακολουθούν στον συγκεκριμέ­νο τομέα. Αν και θεωρούν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μέρος της εταιρικής κουλτούρας όπως και οι ξένοι συνάδελφοί τους, τη συνδέουν κυρίως με εθελοντισμ­ό, μείωση της κατανάλωση­ς φυσικών πόρων και προγράμματ­α και λιγότερο με τον πυρήνα της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας, όπως π.χ. επένδυση στην καινοτομία, R&D για τη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων/υπηρεσιών κ.ά.

[SID:11142183]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece