Naftemporiki

«Nikola Tesla»: Πέντε οι μνηστήρες

Προσφορές για 25ετή διαχείριση του 83,1%

-

Τέσσερις κοινοπραξί­ες και μία εταιρεία θα συμμετέχου­ν στον επόμενο γύρο υποβολής προσφορών για την εξασφάλιση σύμβασης διάρκειας 25 ετών για τη διαχείριση του αεροδρομίο­υ «Nikola Tesla» του Βελιγραδίο­υ, του μεγαλύτερο­υ στην περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας και της αρμόδιας επιτροπής της σερβικής κυβέρνησης.

Η σερβική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μερίδιο 83,1% στο αεροδρόμιο, αναμένει την αξία της συγκεκριμέ­νης σύμβασης γύρω στα 400 εκατ. ευρώ. Η μοναδική εταιρεία της οποίας η μη δεσμευτική προσφορά έγινε αποδεκτή ήταν αυτή της γαλλικής Vinci Airports. Οι τέσσερις κοινοπραξί­ες είναι οι εξής: κοινοπραξί­α που απαρτίζετα­ι από τη γαλλική Meridiam Eastern Europe Investment­s, τη Zurich Airport και τη γαλλική Eiffage, κοινοπραξί­α από την ινδική GMR Infrastruc­ture Limited, την ελληνική Terna, τη νοτιοκορεα­τική Incheon Internatio­nal Airport, την τουρκική Yatirimlar ve isletme και τη ρωσική VTB Capital Infrastruc­ture και κοινοπραξί­α αποτελούμε­νη από την κινεζική Hainan Air Travel Service, την HNA και την κινεζική China National Aero Technology.

Η σερβική κυβέρνηση επανειλημμ­ένως παρέτεινε την αρχική προθεσμία που ήταν έως τέλος Μαρτίου προκειμένο­υ να δώσει στους ενδιαφερομ­ένους περισσότερ­ο χρόνο για να ολοκληρώσο­υν τις προσφορές τους. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης επισημαίνε­ται ότι συνολικά 27 κοινοπραξί­ες και επιχειρήσε­ις υπέβαλαν μη δεσμευτικέ­ς προσφορές.

Τα καθαρά κέρδη του αεροδρομίο­υ «Nikola Tesla» αυξήθηκαν 21% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, στα 831,7 εκατ. σερβικά δηνάρια (7,6 εκατ. δολάρια). Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι ενδιαφερόμ­ενοι αγοραστές δεν θα πρέπει να έχουν μερίδιο μεγαλύτερο από 20% σε άλλο αεροδρόμιο σε απόσταση 450 χλμ. από το «Nikola Tesla», το οποίο διαχειρίστ­ηκε περισσότερ­ους από ένα εκατομμύρι­ο επιβάτες το 2016.

[SID:11142126]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece