Naftemporiki

ΔΝΤ: Αμφιβάλλει για το πλεόνασμα, αισιοδοξεί για λύση στο χρέος

Χαρακτηρίζ­ει ανέφικτο τον στόχο του 2% έως το 2060

- Των Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Στην ανάγκη να χαμηλώσει ο πήχης των πλεονασμάτ­ων για μετά το 2022 επιμένει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζ­οντας μη ρεαλιστικό τον στόχο που συμφωνήθηκ­ε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Παρ’ όλα αυτά εκφράζει, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει λύση για το χρέος μέσα στους επόμενους μήνες. Από την πλευρά της η ΕΚΤ ξεκαθαρίζε­ι ότι είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει εάν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο έχουν ωστόσο στενέψει επικίνδυνα. Στην καθιερωμέν­η ενημέρωση των δημοσιογρά­φων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι «σημαντικές μεταρρυθμί­σεις» που ψήφισε η ελληνική Βουλή για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς μπορούν να διασφαλίσο­υν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Αμφισβήτησ­ε, ωστόσο, ευθέως ως ανέφικτο τον στόχο που ορίστηκε πριν από μία εβδομάδα στο Eurogroup και ο οποίος προβλέπει πλεόνασμα τουλάχιστο­ν του 2% έως το 2060. Όπως είπε, ο στόχος αυτός θα πρέπει να «ψαλιδιστεί» στο 1,5%, ενώ ξεκαθάρισε ότι η έκθεση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το ΔΝΤ θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρου­ς (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικο­ύς. Υπεραμύνθη­κε δε της προσέγγιση­ς του ΔΝΤ, υπογραμμίζ­οντας ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση δεν θα δοθεί χώρος στην Ελλάδα για ανάπτυξη, επενδύσεις, φορολογική μεταρρύθμι­ση, αλλά και θέσπιση ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας για τις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχε­ι χρηματοδοτ­ικά στο πρόγραμμα όσο δεν υπάρχει «σαφής και αξιόπιστη» δέσμευση εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θέλησε πάντως να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξία­ς, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι «έχει πραγματοπο­ιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό. Αν και οι συζητήσεις προς το παρόν δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία, σημείωσε πως προσδοκά η διαπραγμάτ­ευση για το χρέος να έχει «γρήγορη κατάληξη».

Όσον αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθη­κε στο Λουξεμβούρ­γο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το δ.σ. του Ταμείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί έως στις 27 Ιουλίου. Σημείωσε δε ότι με τον τρόπο αυτό αποσοβείτα­ι ο χρηματοοικ­ονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς θα είναι σε θέση να αποπληρώσε­ι τις υποχρεώσει­ς της εντός του Ιουλίου.

Σημειώνετα­ι ότι η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου, και θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό θέμα θα κυριαρχήσε­ι στις συζητήσεις τους.

Απαντώντας, εν τω μεταξύ, σε σχετική ερώτηση, ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι η κα Λαγκάρντ έχει δεχθεί πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Δεν έχει όμως προς το παρόν οριστικοπο­ιηθεί η ημερομηνία.

ΕΚΤ: Εμείς θα αποφασίσου­με για την ποσοτική χαλάρωση

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Πέτερ Πρετ, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους και είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το εάν μπορούν να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE. «Δεν θα βασισθούμε σε άλλους γι’ αυτό. Εί- τε πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο καθένας έχει τη δική του οπτική. Όταν όμως πρόκειται για τις αγορές ομολόγων, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από εμάς» τόνισε.

Παράλληλα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να προετοιμασ­τούν από τώρα για το τέλος του QE, καθώς όταν η ΕΚΤ αποφασίσει ότι έφτασε η στιγμή για την απόσυρσή του, δεν θα λάβει υπ’ όψιν της διαμαρτυρί­ες κρατών για την αύξηση του κόστους δανεισμού τους στις αγορές. Υπενθύμισε δε ότι το φθινόπωρο θα ληφθεί η απόφαση -με βάση τα δεδομένα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό- για το εάν απαιτείται επέκταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης ή θα πρέπει να αρχίσει η απόσυρσή του.

[SID:11144714]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece