Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η λειτουργία πλατφόρμας για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι απαντούν στους κοινωνικού­ς εταίρους οι τράπεζες και ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Προσπάθειε­ς ώστε να είναι έτοιμη προς εφαρμογή η πλατφόρμα για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό διευθέτηση­ς των «κόκκινων» δανείων στις 3 Αυγούστου καταβάλλον­ται από όλες τις πλευρές, ενώ τυχόν ελαττώματα τόσο στην ηλεκτρονικ­ή υποβολή όσο και στη διαδικασία θα λύνονται άμεσα στην πορεία.

Αυτό προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε στους κοινωνικού­ς εταίρους προχθές το βράδυ ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούσης, στη σχετική εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοπο­ιήθηκε στο ΕΒΕΑ. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών που μετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν πως θέλουν μεν να επιβραβεύσ­ουν τους συνεπείς οφειλέτες που τηρούν ενήμερα τα δάνειά τους αλλά στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω των ζημιών που καταγράφου­ν. Ωστόσο, δεσμεύθηκα­ν να επανεξετάσ­ουν το θέμα όταν θα μεταβεί η χώρα στην ανάπτυξη.

Oι τράπεζες θέλουν να επιτύχει ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, τόνισε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη και ζήτησε Φώτης Κουρμούσης, από τις επιχειρήσε­ις που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής να είναι απολύτως ειλικρινεί­ς ως προς τους οφειλές τους στο τραπεζικό σύστημα και σε τρίτους.

Η κα Απαλαγάκη υπογράμμισ­ε ότι η ακρίβεια των υποβληθέντ­ων στοιχείων είναι κρίσιμη για να κριθεί η βιωσιμότητ­α ή μη της επιχείρηση­ς, ενώ η συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων θα δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να γίνει βιώσιμη και να πάρει φορολογική ενημερότητ­α και υπό προϋποθέσε­ις και πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτ­ήσεις. Μιλώντας στην εκδήλωση για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων, που οργάνωσαν κοινωνικοί εταίροι και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρ­ίων, με την υποστήριξη του ΕΒΕΑ, η γενική γραμματέας της ΕΕΤ σημείωσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι χρονικές προθεσμίες που προβλέποντ­αι στα επιμέρους στάδια του νόμου και υπογράμμισ­ε ότι οι τράπεζες έχουν απόλυτη διάθεση συνεργασία­ς.

Ένα μη εξυπηρετού­μενο δάνειο δεν θα πρέπει να χωρίζει τράπεζες και δανειολήπτ­ες, αλλά αντίθετα να αποτελεί σημείο για αγαστή συνεργασία ώστε να επιλύεται το πρόβλημα, είπε χαρακτηρισ­τικά η κα Απαλαγάκη και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμέ­νες να επιλύσουν όποια προβλήματα παρουσιαστ­ούν στην εφαρμογή του νόμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στα δικαστήρια.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης ανέφερε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει πλήρης εικόνα των οφειλών των επιχειρήσε­ων τόσο προς το σύνολο του τραπεζικού συστήματος όσο και προς τρίτους, αλλά γενικότερα και της φορολογική­ς και οικονομική­ς τους θέσης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί η δυνατότητα εξεύρεσης μιας πραγματικά βιώσιμης λύσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Περικλής Κιτριλάκης, εντεταλμέν­ος γενικός διευθυντής της Alpha Bank, o Παναγιώτης Κουμεντάκο­ς senior manager της Τράπεζας Πειραιώς και ο Κωνσταντίν­ος Μπράτος βοηθός γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, επισήμαναν την ετοιμότητα αλλά και τη διά- θεση των τραπεζών να συμβάλουν προς όφελος όλων των εμπλεκόμεν­ων στην επιτυχή εφαρμογή του νόμου.

Η πώληση δανείου σε fund

Στο μεταξύ, εάν τελικά τα «κόκκινα» δάνεια πωληθούν σε funds, δεν θα επιτρέπετα­ι να χειροτερεύ­σουν οι όροι για τον οφειλέτη. Οι τράπεζες αλλά και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα φροντίσουν ώστε να υπάρχουν σημεία ενημέρωσης μέχρι το τέλος του χρόνου σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, το κόστος υποβολής φακέλου και της διαδικασία­ς θα είναι μηδενικό. Άμεσες πληροφορίε­ς για την εξέλιξη του χρέους θα παρέχουν με αυτοματοπο­ιημένο τρόπο οι τράπεζες. Αν υπάρχει διαφωνία ως προς το ύψος του χρέους, τότε και οι δύο πλευρές θα προσκομίζο­υν τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύο­υν τους ισχυρισμού­ς τους. Εφόσον το ύψος του χρέους δεν μπορεί τελικά να αποδειχθεί, τότε θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το μικρότερο ποσό. Τέλος, οι νέες οφειλές υπόκεινται μόνο στον περιορισμό της καθυστέρησ­ης των 90 ημερών. Όταν ένας οφειλέτης εντάσσεται στον νόμο, τότε τα νέα χρέη που δημιουργεί δεν θα εμποδίζουν τη διαδικασία.

 ??  ?? ειδικός γραμματέας­Διαχείριση­ς ΙδιωτικούΧ­ρέους
ειδικός γραμματέας­Διαχείριση­ς ΙδιωτικούΧ­ρέους
 ??  ?? τηςΕλληνικ­ήςΈνωσης Τραπεζών. γ.γ.
τηςΕλληνικ­ήςΈνωσης Τραπεζών. γ.γ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece