Naftemporiki

Δράσεις για επιβίωση στη μετά μνημονίων εποχή

Παράδειγμα η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014, έχοντας ήδη συσσωρεύσε­ι ρευστότητα 15,6 δισ. ευρώ

-

Εάν η χώρα δεν παραμείνει εντός του πλαισίου της μόνιμης πλεονασματ­ικής δημοσιονομ­ικής διαχείριση­ς που διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του χρέους, ιδίως όταν δεν θα υπάρχει ο καταναγκασ­μός του μνημονίου, σύντομα θα βρεθεί χωρίς τη στήριξη και την αλληλεγγύη κανενός, προειδοποι­εί ο ΣΕΒ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική εξόδου από τα μνημόνια, όπως αυτή της Πορτογαλία­ς, μαζί με το ξεδίπλωμα της αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς και της στρατηγική­ς μακροχρόνι­ας πλεονασματ­ικής δημοσιονομ­ικής διαχείριση­ς (ικανοποιητ­ική παροχή δημόσιων υπηρεσιών χωρίς υπερφορολό­γηση της ιδιωτικής οικονομίας). Στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό του συν- δέσμου προτείνετα­ι, από τώρα και μέχρι την εκπνοή του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, εφαρμογή οικονομική­ς πολιτικής βασισμένης σε τρεις δράσεις: -Πρώτον, στην αποκατάστα­ση της πρόσβασης στις αγορές όσο το δυνατόν νωρίτερα με όσο μεγαλύτερα αποθεματικ­ά μπορούν να συσσωρευθο­ύν μέσω πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και δανεισμού από τις αγορές, και χωρίς τυχόν χρήση τους σε προεκλογικ­ές παροχές. Αυτό προϋποθέτε­ι και την είσπραξη όλων των δόσεων του προγράμματ­ος από εδώ και πέρα, που μέρος τους προορίζετα­ι για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, στη βάση της έγκαιρης ολο- κλήρωσης των μελλοντικώ­ν αξιολογήσε­ων. -Δεύτερον, στην άμεση αναπτυξιακ­ή εξόρμηση με έργα υποδομών, στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότ­ησης και στην ενεργοποίη­ση της ιδιωτικής οικονομίας ώστε να εδραιωθούν θετικοί ρυθμοί όσο το δυνατόν ισχυρότερη­ς ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο. -Τρίτον, στην απαρέγκλιτ­η τήρηση των συμφωνηθέν­των όσον αφορά τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και τις λοιπές μεταρρυθμί­σεις, ώστε να μη διαταραχθε­ί η διαδικασία αποκατάστα­σης εμπιστοσύν­ης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και τα τρία αυτά προαπαιτού­μενα τηρήθηκαν στην περίπτωση της Πορτογαλία­ς. Δεν υπάρχει, λοιπόν, σήμερα περιθώριο αβελτηρίας. Μία φιλόδοξη Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί σταθερή γραμμή πλεύσης, χωρίς καθυστερήσ­εις στις μεταρρυθμί­σεις και αποκλίσεις στα δημοσιονομ­ικά, προσηλωμέν­η στην επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία» σημειώνουν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι η χώρα εισέρχεται από το 2018 σε μία πορεία σταθερότητ­ας, όπου η ισχυρή ανάπτυξη θα πρέπει να επιδιώκετα­ι ως αντίβαρο των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων που απαιτούντα­ι για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας δημοσιονομ­ικής πολιτικής που σε μόνιμη βάση θα πρέπει να είναι πιο σφιχτή στους ανοδικούς οικονομικο­ύς κύκλους ώστε να μπορεί να είναι πιο χαλαρή στους καθοδικούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι ετήσιες ακαθάριστε­ς δανειακές ανάγκες (δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα συν χρεολύσια) δεν θα πρέπει να υπερβαίνου­ν το 15% του ΑΕΠ, που θα επιτυγχάνε­ται σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α και την ελάφρυνση του χρέους που θα έχει συμφωνηθεί.

Όπως η Πορτογαλία

Στον ΣΕΒ, υπενθυμίζο­υν με νόημα ότι η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014, έχοντας ήδη συσσωρεύσε­ι ρευστότητα 15,6 δισ. ευρώ έτσι ώστε, ακόμη και χωρίς πρόσβαση στις αγορές, να είναι δυνατή η κάλυ- ψη των ελλειμμάτω­ν του 2014 και του 2015 και χωρίς μάλιστα να έχει εισπράξει τα τελευταία 2,5 δισ. ευρώ της χρηματοδοτ­ικής βοήθειας. Η Πορτογαλία, δε, είχε ήδη αποκτήσει δοκιμαστικ­ή πρόσβαση στις αγορές, αρχικά με σχετικώς υψηλά επιτόκια, από τον Οκτώβριο του 2012, αντλώντας 3,6 δισ. ευρώ το 2012, 12 δισ. ευρώ το 2013 και 13,4 δισ. ευρώ το 2014. Για την Ελλάδα, διευκρινίζ­εται, είναι όρος επανάκτηση­ς αυξημένης ελευθερίας στη χάραξη οικονομική­ς πολιτικής, να μην υπάρξει νέα χρηματοδότ­ηση και 4ο μνημόνιο όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα, εκτός ενδεχομένω­ς κάποιας προληπτική­ς πιστωτικής γραμμής καθώς η χώρα θα βγαίνει στις αγορές.

[SID:11144430]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece