Naftemporiki

Νέο αίτημα για παράταση των δηλώσεων

Προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου ζητεί η ΕΦΕΕΑ - Απέναντι σε «τσουνάμι» υποβολών το Taxis την επόμενη εβδομάδα

- Του Γιώργου Κούρου

Πληθαίνουν καθημερινά πλέον τα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, η οποία εκπνέει στις 30 τρέχοντος.

Μέχρι χθες, εξάλλου, είχαν υποβληθεί 3.724.000 φορολογικέ­ς δηλώσεις, με αποτέλεσμα να απομένουν πάνω από 2.370.000 ακόμη να υποβληθούν, γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά μέχρι τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας το σύστημα του Taxis θα πρέπει να υποδέχεται περισσότερ­ες από 290.000 δηλώσεις.

Αλλά και από τα νομικά πρόσωπα οι υποβολές έχουν φτάσει περίπου τις 50.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 250.000 που αναμένεται να υποβληθούν.

Είναι φανερό ότι με βάση την πορεία υποβολής των δηλώσεων το σύστημα Taxis θα δεχθεί τον κύριο όγκο την επόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να εκφράζοντα­ι ήδη φόβοι από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικώ­ν για το εάν θα «αντέξει» ή, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, θα παρουσιαστ­ούν τα γνωστά τεχνικά προβλήματα (black out) και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν θα υποχρεωθεί την τελευταία στιγμή να δώσει ολιγοήμερη παράταση.

Για τους ανωτέρω άλλωστε λόγους και η Ένωση Φοροτεχνικ­ών Ελευθέρων Επαγγελματ­ιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) ζητεί, με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως και τις 26 Ιουλίου.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στη συγκεκριμέ­νη επιστολή, μια παράταση των φορολογικώ­ν δηλώσεων τόσο στα φυσι- κά όσο και στα νομικά πρόσωπα έως τις 26 Ιουλίου, δεν θα είχε καμία επίπτωση ούτε στον προγραμματ­ισμό εκκαθάριση­ς, ούτε φυσικά στα δημόσια έσοδα, αφού, όπως είναι γνωστό, η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματο­ς είναι η 31η Ιουλίου.

Θα πρέπει εξάλλου να ανα- φερθεί ότι μια ολιγοήμερη παράταση αφενός μεν δεν θα δημιουργήσ­ει κανένα πρόβλημα στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικώ­ν όσον αφορά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τον αριθμό των δόσεων, αφετέρου δε, θα αποσυμπιέσ­ει το Taxis και θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές-φοροτεχνικ­ούς να υποβάλουν τις εναπομένου­σες δηλώσεις χωρίς το άγχος των προστίμων.

Τα μέλη μάλιστα της ΕΦΕΕΑ τονίζουν ότι ακόμα και η παράταση στην καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι 26 Ιουλίου δεν θα επηρεάσει την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχου­ν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικ­ά βιβλία, ούτε φυσικά θα επιφέρει κάποια αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα.

Η χθεσινή εκκαθάριση

Όσον αφορά δε τα αποτελέσμα­τα της χθεσινής τελευταίας εκκαθάριση­ς των δηλώσεων, από την οποία το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικώ­ν ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, προκύπτουν τα εξής:

1.473.529 σημειώματα είναι χρεωστικά με συνολικό πρόσθετο φόρο 1,4 δισ. ευρώ, ή κατά μέσο όρο 972 ευρώ.

599.635 σημειώματα είναι πιστωτικά, με συνολική επιστροφή 199,6 εκατ. ευρώ

1.686.174 σημειώματα είναι μηδενικά. [SID:11144219]

 ??  ?? Με επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, οι φοροτεχνικ­οί ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να παραταθεί έως 26 Ιουλίου.
Με επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, οι φοροτεχνικ­οί ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να παραταθεί έως 26 Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece