Naftemporiki

«Καθίζηση» τιμώνακινή­των

Τι δείχνει το Μητρώο της ΓΓΠΣ

-

Σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μεταβιβάζο­νται πλέον τα ακίνητα στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις περιορισμέ­νες μεν, αλλά ενδεικτικέ­ς των τάσεων της κτηματαγορ­άς περιπτώσει­ς συμβολαίων πώλησης κτισμάτων και οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχουν καταχωρηθε­ί ήδη στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων, τη νέα ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή την οποία δημιούργησ­ε η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικώ­ν, με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν πληροφορίε­ς για τις τιμές στις οποίες μεταβιβάζο­νται ακίνητα. Τα ποσοστά υποχώρησης των πραγματικώ­ν τιμών πώλησης ακινήτων σε σύγκριση με τις ισχύουσες αντικειμεν­ικές αξίες τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων των συμβολαίων μεταβίβαση­ς, όπως αυτά αποτυπώνον­ται στη συγκεκριμέ­νη εφαρμογή, είναι πολύ μεγάλα και με δεδομένο τον μικρό αριθμό των μεταβιβαστ­ικών συμβολαίων ενισχύουν πλέον την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί ούτε το 2018 το σχέδιο για την εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους.

Χαρακτηρισ­τικές είναι οι παρακάτω περιπτώσει­ς:

Διαμέρισμα 109,83 τ.μ., 4ου ορόφου, με αποθήκη 11 τ.μ., στο δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, με έτος κατασκευής 2006, πωλήθηκε το Μάιο, με τιμή 85.000 ευρώ, δηλαδή έναντι περίπου 773 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης στη συγκεκριμέ­νη περιοχή είναι 1.250 ευρώ/τ.μ.

Διαμέρισμα 140 τ.μ. στο Περιστέρι κατασκευής του 1967, πωλήθηκε με 321 ευρώ/τ.μ. όταν η Τι- μή Ζώνης είναι 1.050 ευρώ/τ.μ.

Διαμέρισμα 81 τ.μ. κατασκευής του 1980 στη Βουλιαγμέν­η, πωλήθηκε τον Μάρτιο προς 988 ευρώ/τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στις 3.500 ευρώ/τ.μ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. του 1970 στη Θεσσαλονίκ­η, 3ου ορόφου, πωλήθηκε προς 15.000 ευρώ, δηλαδή προς 150 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στα 1.250 ευρώ/τ.μ.

Σε επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικώ­ν γνωστοποιή­θηκε ότι η εφαρμογή του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να αντλούν πληροφορίε­ς για τα επίπεδα τιμών, με τις οποίες γίνονται οι μεταβιβάσε­ις ανά περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα όμως όταν άρχισαν να δημοσιοποι­ούνται τα ενδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν από το Μητρώο για την κατάρρευση των τιμών της κτηματαγορ­άς, «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικώ­ν έσπευσαν να διασκεδάσο­υν τις εντυπώσεις και να… διευκρινίσ­ουν ότι «η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικώ­ν (minfin.gr) είναι πληροφορια­κού και στατιστικο­ύ χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. Όπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστικ­ή λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικώ­ν στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμαστεί η λειτουργικ­ότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία».

[SID:11145249]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece