Naftemporiki

Ελληνική «πρεμιέρα» στην AIIB

-

Ως πλήρες μέλος, για πρώτη φορά, συμμετείχε η Ελλάδα στην Ετήσια Σύνοδο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), που έλαβε χώρα στη Νότια Κορέα το διάστημα 16-18 Ιουνίου. Τη χώρα εκπροσώπησ­ε αντιπροσωπ­εία με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) είχε αποφασίσει στις 21 Ιουλίου 2016 τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών στο πλαίσιο της στρατηγική­ς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιώ­ν με διεθνείς συλλογικού­ς επενδυτικο­ύς θεσμούς και με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότ­ησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμε­νης αξίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η ελληνική αντιπροσωπ­εία δήλωσε έτοιμη, ως πλήρες μέλος πλέον της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, να καταβάλει το μερίδιό της στο κεφάλαιο της τράπεζας (αρχικά 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ, ενώ το τελικό ποσό θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφερ­αν) και να εφαρμόσει τις διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι στο καταστατικ­ό της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της ΑΙΙΒ, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπ­είας κ. Ρουμελιώτη­ς επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότ­ηση των υποδομών της κατασκευής του «Δρόμου του μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντα­ς κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση ασιατικής και ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπ­εία τόνισε ότι στόχος της χώρας μας είναι να ενδυναμώσε­ι τους οικονομικο­ύς και εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ασία με τη Μεσόγειο, κυρίως μέσω του μεταφορικο­ύ κόμβου του λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), σε συνεργασία με την COSCO και την υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνί­ας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής.

Σημειώνετα­ι ότι η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας στην ΑΙΙΒ αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί στα τέλη του 2017.

[SID:11144772]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece