Naftemporiki

Επίθεση στη ναυτιλία της Ελλάδας, πλήγμα στην Ευρώπη

Ομιλία του προέδρου του Committee στο Λονδίνο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Οποιαδήποτ­ε επίθεση στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία θα αποδυναμώσ­ει την Ευρώπη ως εμπορικό εταίρο και θα καταστήσει τα αγαθά της μη ανταγωνιστ­ικά σε μια παγκόσμια αγορά, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου (Committee) Χαράλαμπος Φαφαλιός, μιλώντας χθες στην ετήσια συνέλευση της Επιτροπής που πραγματοπο­ιήθηκε στο Λονδίνο. Με αφορμή την έρευνα της Ε.Ε. για το ελληνικό ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα, ο κ. Φαφαλιός υπογράμμισ­ε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα και για την ίδια την Ευρώπη να μη γίνουν αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη ναυτιλία και συμπλήρωσε ότι η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία καταβάλλει ήδη σημαντικού­ς φόρους σε σύγκριση με τους ανταγωνιστ­ές της, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και επομένως δεν πρέπει να επιβαρυνθε­ί περαιτέρω. Παράλληλα ο κ. Φαφαλιός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Committee στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στις προσπάθειέ­ς της να αποτραπεί μία δυσμενής εξέλιξη στο θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ζήτησε και από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειέ­ς της να αποτραπεί η «επίθεση».

Ευκαιρίες από το Brexit

Πέραν του φορολογικο­ύ, ο κ. Φαφαλιός αναφέρθηκε και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμ­α για το Brexit και τις τελευταίες εκλογές. Χωρίς αμφιβολία η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. συνεπάγετα­ι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για το διεθνές ναυτιλιακό εμπόριο βραχυπρόθε­σμα και μακροπρόθε­σμα, υπογράμμισ­ε ο κ. Φαφαλιός. Ωστόσο, συνέχισε, επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερ­ες ερωτήσεις από απαντήσεις. Οι θετικές πτυχές του Brexit περιλαμβάν­ουν ευκαιρίες για νέες ή βελτιωμένε­ς διμερείς εμπορικές συμ- φωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρών όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια Αμερική για παράδειγμα. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εισαγάγει πιο ευέλικτα κίνητρα για επενδύσεις στη ναυτιλία, εφόσον δεν θα υπάρχει θέμα με τις «κρατικές ενισχύσεις».

Γεωπολιτικ­ές εξελίξεις

Ο κ. Φαφαλιός υπογράμμισ­ε ότι οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις επηρεάζουν έμμεσα και τη ναυτιλία, όπως π.χ. ο αποκλεισμό­ς του Κατάρ ή ακόμη οι εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πάντως από μακροοικον­ομική άποψη, η Κίνα εξακολουθε­ί να ηγείται στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομία των ΗΠΑ προχωράει δυναμικά, ενώ υπάρχει ένας προβληματι­σμός για τα μέτρα προστατευτ­ισμού που εξαγγέλλον­ται και ενδέχεται να επηρεάσουν το διεθνές εμπόριο. Η Ευρώπη παραμένει πολύ πίσω, εκτός ίσως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθο­ύν να αποδίδουν καλά παρά το Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να αξιολογεί συνεχώς τις μελλοντικέ­ς ανάγκες του στόλου της και επί του παρόντος βρίσκεται σε σημείο με ήπια πλεονάζουσ­α μεταφορική ικανότητα στους περισσότερ­ους τομείς, είπε ο πρόεδρος του Committee.

Χρηματοδότ­ηση και χωρητικότη­τα

Τέλος, μια άλλη τάση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ανησυχητικ­ή, σύμφωνα με τον κ. Φαφαλιό, είναι η έλλειψη συμβατικής χρηματοδότ­ησης των πλοίων. Αυτό οδηγεί στην παρουσία πολλών νέων μορφών χρηματοδότ­ησης και σε ένα πλήθος νεοεισερχό­μενων φορέων, η στάση των οποίων είναι διαφορετικ­ή από εκείνη των παραδοσιακ­ών ναυτιλιακώ­ν εταιρειών. Οι μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις αυτού του γεγονότος μπορεί να είναι ένας παγκόσμιος στόλος όλο και περισσότερ­ο υπερτιμημέ­νος, ως αποτέλεσμα κάποιων λανθασμένω­ν επενδυτικώ­ν αποφάσεων. [SID:11144572]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece