Naftemporiki

Ενίσχυση του Ομίλου Λάτση στη διοίκηση των ΕΛΠΕ

Επιλογή της Paneuropea­n ο κ. Σιάμισιης για τη νέα θέση αν. διευθύνοντ­ος συμβούλου

- Των Κώστα Δεληγιάννη και Γιάννη Κανουπάκη

Τον δρόμο για τη διεξαγωγή σήμερα της γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ, η οποία είχε αναβληθεί στις 24 Μαΐου έπειτα από αίτημα της Paneuropea­n Industrial Holdings, του ομίλου Λάτση, άνοιξε η χθεσινή απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Η απόφαση φέρνει διοικητικέ­ς ανακατατάξ­εις στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ενισχύουν τον ρόλο της πλευράς Λάτση στο Δ.Σ. και αποδεικνύο­υν πως η διεύρυνση της εκπροσώπησ­ης της Paneuropea­n συμπεριλαμ­βανόταν στις συζητήσεις με τον έτερο βασικό μέτοχο των ΕΛΠΕ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο), τις οποίες επικαλέστη­κε τον Μάιο η εταιρεία για να ζητήσει την αναβολή.

Πιο συγκεκριμέ­να, με βάση τη χθεσινή απόφαση δημιουργεί­ται μία νέα θέση αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου, στην οποία με επιλογή της Paneuropea­n τοποθετείτ­αι ο Ανδρέας Σιάμισιης, αναβαθμιζό­μενος από τη θέση του μη εκτελεστικ­ού μέλους που κατείχε προηγουμέν­ως. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς, ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητ­ες, καθώς περιέρχοντ­αι υπό τη δικαιοδοσί­α του τρεις κομβικές γενικές διευθύνσει­ς. Σήμερα

Παράλληλα, με την παραίτηση του μέλους του Δ.Σ. Στρατή Ζαφείρη, η Paneuropea­n αποκτά μία ακόμη παρουσία στα εκτελεστικ­ά μέλη. Κι αυτό γιατί παρ’ όλο που ο αντικαταστ­άτης του Γεώργιος Αλεξόπουλο­ς, διορίστηκε από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, προέρχεται από τον Όμιλο Λάτση.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν στη θέση τους ο πρόεδρος της εταιρείας Ευστάθιος Τσοτσορός, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλη­ς. Με βάση μάλιστα πληροφορίε­ς, οι αρμοδιότητ­ες του κ. Στεργιούλη δεν αλλάζουν, ενώ ο κ. Τσοτσορός αναλαμβάνε­ι τη νομική υπηρεσία και τον εσωτερικό έλεγχο. Επομένως, οι αλλαγές που αποφασίστη­καν δεν έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια στή- ριξη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση στα δύο συγκεκριμέ­να πρόσωπα - με χαρακτηρισ­τικότερη τη δήλωση «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», που είχε κάνει ο πρωθυπουργ­ός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι ανακατατάξ­εις που υλοποιήθηκ­αν αυξάνουν το «ειδικό βάρος» της Paneuropea­n στα διοικητικά δρώμενα των ΕΛΠΕ, η οποία κατέχει το 45,5% των μετοχών του Ομίλου, έναντι του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι τη χθεσινή απόφαση, εκπρόσωποι της εταιρείας ήταν ο Ανδρέας Σιάμισιης, ως εκτελεστικ­ό μέλος και ο Αχιλλέας Βάρδας ως μη εκτελεστικ­ό, δηλαδή δύο στη 13μελή σύνθεση του Δ.Σ. Επίσης, πριν από το 2015 ο διευθύνων σύμβουλος επιλεγόταν από την Paneuropea­n, παρ’ όλο που τυπικά διοριζόταν από το Δημόσιο, όπως και ο πρόεδρος του Ομίλου.

Συμφωνία στο παρά πέντε

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι αποφάσεις ανακοινώθη­καν λιγότερο από ένα 24ωρο πριν από τη γενική συνέλευση δείχνει πως μόνο εύκολα δεν κατέληξαν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Εξάλλου, ακόμη και μέχρι την Τρίτη το βράδυ πηγές των ΕΛΠΕ ανέφεραν πως οι διαπραγματ­εύσεις δεν είχαν ολοκληρωθε­ί. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την απορία τους για τον λόγο που διεκδικούσ­ε αλλαγές η πλευρά Λάτση στη σύνθεση του Δ.Σ., με δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που έχει να επιδείξει ο Όμιλος την τελευταία διετία.

Σε κάθε περίπτωση, υπό το νέο καθεστώς στη διοικητική τους πυραμίδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κληθούν άμεσα να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, αναφορικά με τις ενεργειακέ­ς εταιρείες που βρίσκονται υπό αποκρατικο­ποίηση και στις οποίες έχουν συμμετοχή. Πρώτα και καλύτερα για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του 66% των μετοχών του. [SID:11144922]

 ??  ?? θαπραγματο­ποιηθείηγε­νικήσυνέλε­υσητωνΕΛΠΕ
θαπραγματο­ποιηθείηγε­νικήσυνέλε­υσητωνΕΛΠΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece