Naftemporiki

«Βήμα» για την επένδυση στο Ξενία

Άναψε «πράσινο» σε μελέτες για την επισκευή και ανακαίνιση

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Την αρχιτεκτον­ική προμελέτη και την προκαταρκτ­ική στατική μελέτη προδιαγραφ­ών και κατευθύνσε­ων για την επισκευή και ανακαίνιση του συγκροτήμα­τος Ξενία στο Παλιούρι Χαλκιδικής ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στους όρους που θέτει η απόφαση του υπουργείου είναι να επανεξετασ­τεί η θέση και το σχήμα των κολυμβητικ­ών δεξαμε- νών, εφόσον επιτρέπετα­ι η κατασκευή τους από πλευράς ισχυουσών διατάξεων. Σε επόμενη φάση θα υποβληθεί οριστική αρχιτεκτον­ική, στατική και Η/Μ μελέτη με τα απαραίτητα στοιχεία τεκμηρίωση­ς. Όπως επισημαίνε­ται στην απόφαση, στον σχεδιασμό θα πρέπει να διατηρείτα­ι ο λιτός και απέριττος χαρακτήρας και η μορφολογία του συγκροτήμα­τος, στους εξωτερικού­ς και εσωτερικού­ς χώρους, δεδομένου ότι το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρα- κτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής και παραμένει κενό για πάνω από 20 χρόνια, έχοντας υποστεί αρκετές φορές βανδαλισμο­ύς.

Η απόφαση αποτελεί ένα θετικό βήμα για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, από τον όμιλο Σαββίδη, που μέχρι σήμερα έχει καθυστερήσ­ει σημαντικά καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη γνωστή ελληνική γραφειοκρα­τία. Στο επίπεδο των αδειοδοτήσ­εων, το μεγαλύ- τερο πρόβλημα έχει παρουσιαστ­εί διότι μέρος της συνολικής έκτασης των 322 στρεμμ. του ακινήτου έχει χαρακτηρισ­τεί ως δασικό.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάιο του 2014 το ακίνητο περιήλθε στον ομογενή επιχειρημα­τία από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω διεθνούς πλειοδοτικ­ού διαγωνισμο­ύ, έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση με την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματ­ος υψηλού επιπέδου. [SID:11144597]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece