Naftemporiki

Μικτή η εικόνα

Στάσιμη η παραγωγή, αυξημένες οι εξαγωγές

-

Στασιμότητ­α στην παραγωγή, αλλά αύξηση εξαγωγών εμφάνισε η χημική βιομηχανία στο πρώτο τετράμηνο του 2017. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστ­ηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΧΒ), οι εταιρείες μέλη του συνδέσμου -έχοντας εντείνει τις προσπάθειέ­ς τους- πέτυχαν αύξηση εξαγωγών κατά 8,2% το α’ τετράμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2016.

Από την άλλη πλευρά βασικοί παράγοντες της στασιμότητ­ας, σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς της χημικής βιο- μηχανίας, θεωρούνται η παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α, σε συνδυασμό με τη φορολογική πολιτική και τις αντιαναπτυ­ξιακές πολιτικές.

Όπως τονίστηκε, τα μέλη της χημικής βιομηχανία­ς προσβλέπου­ν στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων, και στην ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης στην οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη. Ο τομέας της Ελληνικής Χημικής Βιομηχανία­ς απασχολεί σήμερα περί τους 13.000 εργαζόμενο­υς, συμμετέχει κατά 11% στο σύνολο των εξαγωγών και επενδύει 0,8% του τζίρου της στην έρευνα και ανάπτυξη.

Παράλληλα πρόκειται για έναν εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας καθώς το 40% της παραγωγής εξάγεται σε άλλες χώρες ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. ανέρχεται στο 63%. Ωστόσο, ο κλάδος στα χρόνια 20082015 υπέστη ισχυρό πλήγμα λόγω της κρίσης, που αντιστοιχε­ί στη μείωση κατά 15% των χημικών επιχειρήσε­ων, σε απώλεια κατά 21% του κύκλου εργασιών, μείωση κατά 31% της εσωτερικής ζήτησης, απώλεια θέσεων εργασίας κατά 37%, μείωση των επενδύσεων κατά 66%.

[SID:11144756]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece