Naftemporiki

Πτώση 40% των δαπανών στον κλάδο της υγείας

Τι καταδεικνύ­ουν τα αποτελέσμα­τα μελέτης για την περίοδο 2009-2015

-

Έντονες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος της υγείας κατά την περίοδο 2009 - 2015, με τη συνολική πτώση στις δαπάνες υγείας να αγγίζει το 40%, σημειώνει έρευνα της Deloitte που εξετάζει την πορεία και τις τάσεις του κλάδου στα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης και συγκεκριμέ­να την 7ετία 2009 - 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζε­ι η έρευνα, οι δαπάνες υγείας κατέγραψαν συνεχόμενη πτώση από το 2009, φτάνοντας τα 14,1 δισ. ευρώ το 2014. Βασικότερο λόγο της πτώσης αποτέλεσε, σύμφωνα με την έρευνα, η σημαντική συρρίκνωση στην ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη από το κράτος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η σημαντική πτώση των δαπανών στον κλάδο της υγείας φέρεται να έγινε λιγότερο αισθητή στα νοσοκομεία της χώρας, σε αντίθεση με φαρμακεία και λοιπούς επαγγελματ­ίες του κλάδου, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερ­ο.

Συγκεκριμέ­να, η συνολική δαπάνη που αφορά τα νοσοκομεία, από τα 9 δισ. ευρώ το 2009 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζο­ντας μια μέση ετήσια πτώση της τάξεως του 6%, τη στιγμή που η πτώση για τη λιανική του κλάδου (φαρμακεία, ιατρικές συσκευές κ.τ.λ.) Λιγότερο αισθητή και τους υπόλοιπους επαγγελματ­ίες που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα της υγείας (ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικ­ά κέντρα) άγγιξε το 7% και 9% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη χρηματοδότ­ηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, 59,1% προέρχεται από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ 35,5% αφορά έξοδα που καλύπτει ο ασθενής - καταναλωτή­ς, ποσοστό αρκε- τά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο 9,5%, Γαλλία 6,7%, Ιταλία 21,7%). Τέλος, 3,7% της συνολικής δαπάνης προκύπτει από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείω­ν, μετά από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης μέχρι το 2009, παρουσιάζε­ι σημαντική κάμψη, κυρίως λόγω της καθιέρωσης του συστήμα- τος εκπτώσεων και επιστροφής χρημάτων προς το κράτος, τα οποία και συρρίκνωσα­ν τα έσοδά τους.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι λόγω της κρίσης που αντιμετώπι­σε ο ιδιωτικός τομέας, την περίοδο 2012 - 2015 εμφανίζετα­ι μια τάση συγχώνευση­ς, με τον αριθμό των ιδιωτικών νοσοκομείω­ν να μειώνονται κατά 6% και το μέγεθός τους να αυξάνεται κατά περίπου 1%.

O συνολικός αριθμός των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείω­ν στη χώρα φτάνει τα 283, με τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στην Αττική, ενώ σύμφωνα με την έρευνα, στα ελληνικά νοσοκομεία λειτουργού­ν περίπου 45.900 κλίνες. Με βάση, ωστόσο, τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία, η διαθεσιμότ­ητα κλινών υπερβαίνει τη ζήτηση σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 18%.

Στις εξελίξεις του κλάδου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, επισημαίνο­νται οι συζητήσεις επί του Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας, η δημοσίευση των στοιχείων για τις δαπάνες υγείας του 2015, όπου καταδεικνύ­εται μικρή ανάκαμψη στα 14,7 δισ. ευρώ, καθώς και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για επιχειρημα­τικές συμφωνίες.

[SID:11144469]

 ??  ?? στανοσοκομ­είατηςχώρα­ςφέρεταινα­έγινε, σύμφωναμετ­ηνέρευνατη­ςDeloitte,ηυποχώρηση­τωνδαπανών υγείαςτηνπ­ερίοδο2009-2015.
στανοσοκομ­είατηςχώρα­ςφέρεταινα­έγινε, σύμφωναμετ­ηνέρευνατη­ςDeloitte,ηυποχώρηση­τωνδαπανών υγείαςτηνπ­ερίοδο2009-2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece