Naftemporiki

Μείωση του ELA για τις τράπεζες

Η ΕΚΤ περιόρισε κατά 600 εκατ., στα 43,6 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο

-

Και νέα μείωση αποφασίστη­κε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ανώτατο όριο του ELA. Διαμορφώθη­κε χθες στα 43,6 δισ. ευρώ με μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ έναντι της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς του δ.σ. της ΕΚΤ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,6 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνετα­ι ότι με στοιχεία Μαΐου η χρήση που έχει γίνει από τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνε­ται στα 40,7 δισ. ευρώ και είναι μειωμένη κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, οριακή βελτίωση της κερδοφορία­ς των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Goldman Sachs το 2017, διατηρώντα­ς τη θετική προοπτική για τον κλάδο, κυρίως όσον αφορά στα καθαρά κέρδη. Σε σχετική έκθεση για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισημαίνε­ι τα τρία σημεία κλειδιά για τις συστημικές τράπεζες που είναι η πτώση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων, η τελική ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και η πρόοδος των δράσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Η Goldman Sachs στέκεται ιδιαίτερα στη μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με την απόδοση να υποχωρεί κάτω από το 6%, ένα επίπεδο που είχε δει τελευταία φορά στα μέσα του 2014, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε την πρόσβασή της στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν ένα μίνι ρά- λι ανόδου, αλλά η τάση παραμένει εύθραυστη, με την αβεβαιότητ­α να εξακολουθε­ί να λειτουργεί ανασταλτικ­ά για τον κλάδο. Επίσης η Goldman Sachs παρουσιάζε­ι τρία σημεία όπου τα στοιχεία των τραπεζών εμφανίζουν βελτίωση στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2017 και αυτά είναι η μείωση της εξάρτησης από τον ELA, η κατά 7% βελτίωση του κόστους από τη συνεχιζόμε­νη αναδιάρθρω­ση των ομίλων και η ενίσχυση κατά 11% μονάδων βάσης του δείκτη CET1. [SID:11144290]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece