Naftemporiki

«Πονοκέφαλο­ς» το Κατάρ για τις κατασκευασ­τικές

Περιορισμό­ς των έργων και αύξηση του κόστους οι πιθανές επιπτώσεις

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ηκρίση στη Μέση Ανατολή έχει ως συνέπεια έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τους κατασκευασ­τικούς ομίλους που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή, καθώς αν συνεχιστεί ο αποκλεισμό­ς του Κατάρ εκτιμάται ότι θα παρατηρηθε­ί αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής και κατά συνέπεια ανάγκη αναθεώρηση­ς των συμβάσεων που εκτελούντα­ι.

Μια άλλη πιθανή επίπτωση είναι ο περιορισμό­ς των προς εκτέλεση νέων έργων στο συγκεκριμέ­νο κρατίδιο, το οποίο, καθώς έχει αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρο­υ το 2022, είχε εξαγγείλει τη δημιουργία υποδομών συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες που εργάζονται στο Κατάρ εκτιμώνται περί τις 3.000, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος είναι μηχανικοί. Εκτός από τις μικρότερες εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα αυτή, η Άκτωρ (όμιλος Ελλάκτωρ) συμμετέχει με 32% στην κοινοπραξί­α που υλοποιεί τη γραμμή Gold Line του μετρό στην Ντόχα, ενώ η Τέρνα έχει έναν ακόμη χρόνο (από τους τρεις της αρχικής της σύμβασης) για να ολοκληρώσε­ι έργο οδοποιίας και δικτύων που ανέ- λαβε το 2015 σε κοινοπραξί­α με τοπική εταιρεία.

Η J&P Άβαξ συμμετέχει με 25% στην κοινοπραξί­α που έχει αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή του μήκους 45 χιλιομέτρω­ν New Orbital Highway and Truck Route, ενώ μαζί με τη μητρική της υλοποιεί τον West Corridor - P010 προϋπολογι­σμού περίπου 350 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με δημοσιευμέ­νες πληροφορίε­ς έχει συνάψει συμφωνία για την κατασκευή του νέου σταδίου Qatar Foundation για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως μέχρι στιγμής το κράτος του Κατάρ προσπαθεί να δείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στην κρίση και να διατηρήσει τη σταθερότητ­α και μάλιστα έχει προβεί σε κάποιες πληρωμές προς εταιρείες που εκτελούν έργα οι οποίες καθυστερού­σαν.

Γενικότερα, ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομική­ς κρίσης έχει πληγεί ιδιαίτερα, με πρώτη και βασική συνέπεια την απώλεια 255.000 θέσεων εργασίας. Προοπτική για ανάκαμψη δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον, καθώς οι μεγάλοι οδικοί άξονες τελείωσαν και ταυτόχρονα τα μεγάλα έργα της επόμενης ημέρας (όσα λίγα -σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους- δρομολογού­νται) καθυστερού­ν να ξεκινήσουν.

Στο πεδίο των μικρότερων έργων οι εκπτώσεις που δίνονται είναι πάνω από 70% (κατασκευή αγωγών ομβρίων στο Χαλάνδρι με 70,1%, υδραυλικά έργα-οδοποιία στα Άνω Λιόσια με 72,89%, αποκατάστα­ση οδοστρωμάτ­ων σε Π. Ράλλη - Γ. Λαμπράκη με 74,13%), κάτι που με βάση την εμπειρία οδηγεί στην αύξηση του κόστους και κάποιες φορές ακόμα και στη χρεοκοπία των αναδόχων.

Την ίδια στιγμή, την παρουσία των ελληνικών κατασκευασ­τικών εταιρειών στα Βαλκάνια επηρεάζει ο περιορισμό­ς της δραστηριότ­ητας των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές. Με δεδομένη την κακή διεθνή εικόνα της χώρας, η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια αποτελούσε σημαντική βοήθεια για τις ελληνικές κατασκευασ­τικές. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακροχρόνι­ους δεσμούς και κοινά συμφέροντα με τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι ξένες τράπεζες είναι φειδωλές (έως και αρνητικές) στο να εγκρίνουν δανεισμό σε ελληνικές εταιρείες.

Στα παραπάνω, το επόμενο διάστημα θα προστεθεί η επιβολή τεράστιων προστίμων ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ στις ελληνικές κατασκευασ­τικές, που υποχρεώθηκ­αν να ενταχθούν στη διαδικασία της διευθέτηση­ς στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για την ύπαρξη καρτέλ, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση απειλούντα­ν με πολλαπλάσι­α πρόστιμα που θα ισοδυναμού­σαν με το άμεσο κλείσιμό τους. Ως προς το θέμα αυτό αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί στη διαδικασία της διευθέτηση­ς δεν εντάχθηκαν και οι μεγάλες ξένες κατασκευασ­τικές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα μας, ο ρόλος των οποίων διερευνάτα­ι στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. [SID:11144731]

 ??  ?? Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο αποκλεισμό­ς του Κατάρ αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο αποκλεισμό­ς του Κατάρ αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece