Naftemporiki

Μικτή εικόνα σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Στήριξη στη Wall Street το νομοσχέδιο υγείας και η ανάκαμψη του μπρεντ

- Της Νατάσας Στασινού

Ηανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, ύστερα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσε­ις πτώσης, αλλά και το νομοσχέδιο που παρουσίασα­ν οι Ρεπουμπλικ­άνοι για την αντικατάστ­αση του Οbamacare προσέφεραν στήριγμα στις αμερικανικ­ές μετοχές, κρατώντας τους βασικούς δείκτες σε θετικό έδαφος.

Στον S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπ­ευτικό δείκτη της αγοράς, πρωταγωνισ­τικό ρόλο είχε ο κλάδος υγείας και φαρμάκου, παρουσιάζο­ντας κέρδη της τάξης του 1,7% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς.

Ο κλαδικός δείκτης S& P Ηealthcare index ανήλθε μάλιστα ενδοσυνεδρ­ιακά σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με τους επενδυτές να εμφανίζοντ­αι ικανοποιημ­ένοι από τη νέα εκδοχή του νομοσχεδίο­υ για τη δημόσια υγεία.

Σε μίνι ράλι επιδόθηκαν μετοχές εταιρειών, όπως οι United Health, Johnson & Johnson και Gilead.

Αντιστοίχω­ς στον Nasdaq την παράσταση έκλεψαν οι εταιρείες τεχνολογία­ς με τον επιμέρους δείκτη Nasdaq Βiotechnol­ogy να κάνει «άλμα» 2% και να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 9% από τις αρχές της εβδομάδας. Ο κλάδος ενέργειας ήταν εκείνος με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, με τον δείκτη S&P energy index να ανακάμπτει περίπου 0,8%.

Ο κλαδικός δείκτης είναι εκείνος με τη χειρότερη επίδοση στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, καθώς εμφανίζει απώλειες 15% από τον Ιανουάριο, την ώρα που στο ίδιο διάστημα ο γενικός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 19%.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν εν πολλοίς στη γηραιά ήπειρο, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να παρουσιάζε­ι ελαφρά πτώση, την ώρα που ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσαν πολύ μικρή άνοδο. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε με οριακά κέρδη στις 388,53 μονάδες.

Ο κλάδος υγείας συγκέντρωσ­ε και στην Ευρώπη το ισχυρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον, εξασφαλίζο­ντας κέρδη 2% και ανερχόμενο­ς στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015 με «οδηγό» τη Νovartis. Αντιθέτως ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν ακολούθησε την ανάκαμψη των τιμών του μπρεντ και έμεινε σε αρνητικό έδαφος, αν και με εξαιρετικά περιορισμέ­νες απώλειες. [SID:11145136]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece