Naftemporiki

Στη σκιά του πετρελαίου

Περιορισμέ­νες κινήσεις στο ευρώ - Σταθερό το δολάριο έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hυποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έριξε βαριά σκιά και στις διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, κρατώντας το ευρώ εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, καθώς φουντώνουν οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο και να στραφεί προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Κορόνα Νορβηγίας και δολάριο Νέας Ζηλανδίας ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά την εμπιστοσύν­η των κεντρικών τραπεζών στις οικονομικέ­ς προοπτικές.

Το ευρώ κινήθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να παραμένει κάτω από το όριο του 1,12. Το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι του γιεν, οριακά πάνω από τα 111 γιεν, με το ιαπωνικό νόμισμα να βρίσκει στήριγμα στις δηλώσεις αξιωματούχ­ου της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος δεν διακρίνει την ανάγκη για την άσκηση ακόμη πιο χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Ανοδικά κινήθηκε η νορβηγική κορόνα, αφότου η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα επιτόκια το 2017 και το 2018, σημειώνοντ­ας παράλληλα ότι δεν είναι πλέον πιθανή μια μείωση στο κόστος δανεισμού.

Μικρές διακυμάνσε­ις και για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να κινείται κάτω από το όριο του 1,27 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές παραμένουν διχασμένοι απέναντι στην προοπτική μιας αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, εξαιτίας των αντικρουόμ­ενων μηνυμάτων από αξιωματούχ­ους της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε ομιλία του την Τρίτη τόνισε ότι δεν είναι κατάλληλη εποχή για αύξηση επιτοκίων, την ώρα που ο Άντριου Χαλντέιν, επικεφαλής οικονομολό­γος, αναμένει μία ψήφο υπέρ της αύξησης επιτοκίων προς τα τέλη του έτους.

Όταν οι Βρετανοί, πριν από έναν χρόνο, ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένω- ση, οι φόβοι και προβληματι­σμοί του επιχειρημα­τικού κόσμου ήταν αρχικά πολύ έντονοι. Αυτά όμως τα συναισθήμα­τα δεν κράτησαν για πολύ, με αρκετές επιχειρήσε­ις -ειδικά του εξαγωγικού κλάδουνα συνεχίζουν τα σχέδιά τους για επενδύσεις και επέκταση των δραστηριοτ­ήτων τους.

Η αποφασιστι­κότητά τους προσφέρει στήριγμα στη βρετανική οικονομία, σε μια εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2019 να εξασφαλίσε­ι νέα συμφωνία με την Ε.Ε.

Η υποτίμηση σχεδόν 15% του βρετανικού νομίσματος από την εποχήτου δημοψηφίσμ­ατος έχει βοηθήσει τις εξαγωγές, ταυτόχρονα όμως αύξησε το κόστος εισαγόμενω­ν αγαθών, οδηγώντας σε άνοδο του πληθωρισμο­ύ. [SID:11144259]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece