Naftemporiki

Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. στο Σίτι

Οι τράπεζες θα χάσουν το διαβατήριο

- Της Νατάσας Στασινού

Σαφές μήνυμα ότι το Σίτι δεν μπορεί να διατηρήσει «δικαιώματα διαβατηρίο­υ» στην ενιαία εσωτερική αγορά εάν η Βρετανία επιλέξει το σκληρό Brexit στέλνουν οι Βρυξέλλες, την ώρα που αρκετοί χρηματοοικ­ονομικοί κολοσσοί έχουν ήδη αποφασίσει σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις θα μεταφέρουν δραστηριότ­ητές τους. Μεγάλος κερδισμένο­ς μέχρι στιγμής η Φραγκφούρτ­η, την οποία φαίνεται να επιλέγουν αρκετές αμερικανικ­ές και ασιατικές επενδυτικέ­ς τράπεζες. Στη γερμανική πόλη ενδεχομένω­ς να μεταφερθεί και η έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

«Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο. Τα δικαιώματα διαβατηρίο­υ είναι άμεσα συνδεδεμέν­α με την ενιαία εσωτερική αγορά. Επομένως εάν η πρόθεση της Βρετανίας είναι να την εγκαταλείψ­ει, οι βρετανικοί χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί δεν θα έχουν διαβατήρια» διεμήνυσε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. «Για να εξασφαλίσο­υν το διαβατήριο θα πρέπει να αποκτήσουν επαρκή παρουσία εντός της Ε.Ε.» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με τις πληροφορίε­ς που θέλουν τη Nomura να έχει αποφασίσει να μεταφέρει την ευρωπαϊκή έδρα της στη Φραγκφούρτ­η από το Λονδίνο. Όπως μετέδωσε το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, οι ετοιμασίες θα αρχίσουν αυτόν τον μήνα, ώστε τα νέα κεντρικά γραφεία να λειτουργού­ν κανονικά όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η μικρότερη ιαπωνική Daiwa Securities ανακοί- νωσε από την πλευρά της επισήμως ότι θα ιδρύσει θυγατρική στη γερμανική πόλη, ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της στην Ε.Ε., στη μεταBrexit εποχή.

Η συμφωνία που θα πετύχει το Λονδίνο για τον τραπεζικό τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Βρετανία. Το 2016 οι υπηρεσίες χρηματοπισ­τωτικών και ασφαλιστικ­ών οργανισμών ανά τη Βρετανία συνέβαλαν κατά 124,2 δισ. στερλίνες σε προστιθέμε­νη αξία στη βρετανική οικονομία, με το ήμισυ του ποσού να προέρχεται από το Λονδίνο. Το Σίτι καλύπτει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της χώρας ως ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας wholesale χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, απασχολεί περισσότερ­ους από 1 εκατομμύρι­ο εργαζομένο­υς, ενώ τουλάχιστο­ν άλλες τόσες θέσεις εργασίας συνδέονται έμμεσα με αυτό.

Μεταφορά σε Γερμανία και Γαλλία

Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με πληροφορίε­ς του γερμανικού οικονομικο­ύ περιοδικού Wirtschaft­swoche, Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να «μοιράσουν» τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες που φιλοξενεί σήμερα η Βρετανία. Η γαλλογερμα­νική συμφωνία προβλέπει μετεγκατάσ­ταση της ΕBA στη Φραγκφούρτ­η, όπου έχει την έδρα της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα μεταφερθού­ν στη Λιλ. Σημειώνετα­ι ότι την έδρα του τελευταίου διεκδικούσ­αν τουλάχιστο­ν εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αν και οι περισσότερ­οι αναγνώριζα­ν ότι οι «μεγάλοι» έχουν σαφές προβάδισμα. [SID:11144554]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece