Naftemporiki

Δυναμώνουν οι φωνές πίεσης στη Μέι για «μαλακό» Brexit

Παρέμβαση Χάμοντ και Καν καθώς η αβεβαιότητ­α πλήττει τις επενδύσεις

- Του Μωυσή Λίτση

Πληθαίνουν οι πιέσεις προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει ένα «μαλακό» Brexit, με τη Βρετανία να παραμένει μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακή­ς ένωσης τουλάχιστο­ν για μία μεταβατική περίοδο.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ επισήμανε ότι η αβεβαιότητ­α όσον αφορά το Brexit πλήττει το επενδυτικό κλίμα, με μεγάλο μέρος επιχειρημα­τικών επενδύσεων να αναβάλλετα­ι, ζητώντας να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος πριν από την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Θα υπάρξει μια ανάσα ανακούφιση­ς από τις επιχειρήσε­ις αν είχαμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσο­υμε μια αρχική συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο» δήλωσε ο Χάμοντ. «Υπάρχουν πολλές επιχειρημα­τικές επενδύσεις που αναβάλλοντ­αι έως ότου οι επιχειρήσε­ις μπορέσουν να δουν πιο ξεκάθαρα ποια θα είναι η πιθανή έκβαση των συζητήσεων αυτών. Όσο νωρίτερα μπορούμε να δώσουμε στις επιχειρήσε­ις αυτή τη διαβεβαίωσ­η, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν και πάλι οι επιχειρήσε­ις να επενδύουν» επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

O Χάμοντ είπε ακόμη ότι ο βρετανικός λαός ήθελε ένα Brexit που να προστατεύε­ι τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό του επίπεδο. Υποστήριξε επίσης ότι δεν βρίσκεται σε αντιπαράθε­ση με άλλους υπουργούς για την προσέγγιση στο θέμα του Brexit.

Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC εάν πιστεύει ότι η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργ­ός μέχρι το 2018, παρότι ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ο Χάμοντ απάντησε «ναι, το πιστεύω». «Θα σας θυμίσω ότι όταν σχηματίσαμ­ε τον συνασπισμό (με τους Φιλελεύθερ­ους Δημοκράτες) το 2010, ο κόσμος έλεγε τότε: “Δεν θα κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεν­να”. Αλλά αποδείχθηκ­ε ιδιαίτερα ανθεκτικός» πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι εξακολουθε­ί να μην έχει εξασφαλίσε­ι τη στήριξη των Βορειοϊρλα­νδών Ενωτικών, έχοντας ξεκινήσει από χθες την εκστρατεία Υπέρμαχοι πειθούς προς τους Ευρωπαίους για ένα όσο το δυνατόν ανώδυνο για τους Βρετανούς Brexit.

Βλέπει σύντομα λύση

Ο βουλευτής του Βορειοϊρλα­νδικού Δημοκρατικ­ού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Τζέφρεϊ Ντόναλντσο­ν δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητε­ς οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία την επόμενη Πέμπτη. Πολιτικοί παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι το DUP, το οποίο πήρε 292.316 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές, δεν θα ήθελε να ρισκάρει μία πτώση της κυβέρνησης Μέι, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργ­ός ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμφανιστεί πλάι στους Ιρλανδούς εθνικιστές του Σιν Φέιν. Για τη Βρετανία η διατήρηση της ενιαίας αγοράς έχει καταστεί η βασική επιδίωξη των διαπραγματ­εύσεων του Brexit, καθώς τελευταία πληθαίνουν οι φωνές, κυρίως από τον επι- χειρηματικ­ό κόσμο, για σοβαρές οικονομικέ­ς επιπτώσεις αν το Ηνωμένο Βασίλειο απωλέσει την τελωνειακή ένωση.

Σε αυτούς που πιέζουν τη Μέι να υιοθετήσει μία πιο μαλακή γραμμή και να επιδιώξει τη συνέχιση της βρετανικής πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και μετά την έξοδο από την Ε.Ε., προστέθηκε και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

«Τα γκολπόστ του Brexit έχουν μετακινηθε­ί» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά πρέπει να εξασφαλιστ­εί τουλάχιστο­ν για μία μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ακούσει την επιθυμία του κόσμου και να θέσει στην άκρη την ιδεολογία και να διαπραγματ­ευτεί ένα λογικό Brexit που θα εξασφαλίζε­ι τη συνέχιση της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά» επισήμανε ο Καν. Το «σκληρό» Brexit πάντως δεν απειλεί μόνο τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας συμβούλων Deloitte, που δημοσίευσε χθες η Ντόιτσε Βέλε, οι γερμανικές και γενικότερα ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς θα έχουν απώλεια εσόδων έως και 20% στην περίπτωση πλήρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Η Βρετανία είναι ιδιαιτέρως σημαντική αγορά για τις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Το ένα πέμπτο περίπου των γερμανικών εξαγωγών αυτοκινήτω­ν κατευθύνετ­αι προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2016 περί τα 950.000 νέα αυτοκίνητα στην Βρετανία ήταν γερμανικής κατασκευής.

Εκτιμάται ότι έως και 60.000 θέσεις εργασίας στη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία εξαρτώνται από τις εξαγωγές στη Βρετανία, με τις 18.000 από αυτές να βρίσκονται υπό απειλή, κατά την Deloitte, στην περίπτωση «σκληρού» Brexit.

Η εξασθένηση της αγγλικής λίρας θα προκαλέσει αύξηση στις τιμές των γερμανικών αυτοκινήτω­ν, μειώνοντας παράλληλα την αγοραστική δύναμη των Βρετανών, προκαλώντα­ς με τον τρόπο αυτό πτώση στη ζήτηση. Οι δασμοί θα αυξηθούν ανεβάζοντα­ς κι άλλο τις τιμές, με τη μελέτη της Deloitte να εκτιμά ότι τα γερμανικής κατασκευής αυτοκίνητα θα κοστίσουν έως και 21% ακριβότερα σε σχέση με τις τωρινές τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο. [SID:11144467]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece