Naftemporiki

«Παγώνει» τις προτάσεις Μακρόν η Ε.Ε.

«Φρένο» στην κινεζική επέλαση και προστασία των πολιτών ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος

- Του Νίκου Μπέλλου

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να συγκέντρωσ­ε χθες πάνω του τα φώτα της δημοσιότητ­ας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα πρέπει να πήρε και μια πρώτη γεύση του πόσο δύσκολο θα είναι να αλλάξει την Ευρώπη προς την κατεύθυνση της προστασίας του πολίτη, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου στη χώρα του.

Σε μια σχετικά ανώδυνη σύνοδο, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέφυγε να φέρει προς συζήτηση θέματα που διχάζουν, ο κ. Μακρόν βρήκε μεγάλη αντίσταση από πολλές χώρες στην προσπάθειά του να τεθούν υπό ευρωπαϊκό έλεγχο οι εξαγορές από Κινέζους στρατηγικώ­ν επιχειρήσε­ων σε ευρωπαϊκές χώρες. Η τελική διατύπωση στα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα δείχνει καθαρά ότι η γαλλική πρωτοβουλί­α στην ουσία αποψιλώθηκ­ε, αφού το όλο θέμα παραπέμφθη­κε «εν ευθέτω χρόνω», δηλαδή στις καλένδες.

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μεγάλη διείσδυση των Κινέζων, οι οποίοι αγοράζουν μαζικά στρατηγικέ­ς επιχειρήσε­ις σε όλους τους κλάδους, ακόμη και στους ιδιαίτερα ευαίσθητου­ς για την οικονομία μιας χώρας. Από την άλλη, το Πεκίνο αρνείται την αμοιβαιότη­τα, δηλαδή να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο στην Κίνα.

Η γαλλική πλευρά έφερε μια πρόταση με την οποία τα κράτημέλη θα έδιναν νομοθετικά την αρμοδιότητ­α στην Κομισιόν να ελέγχει τις εξαγορές από επιχειρήσε­ις τρίτων χωρών εταιρειών σε Σε πολύ στρατηγικο­ύς κλάδους. Σήμερα η Επιτροπή δεν έχει τέτοια αρμοδιότητ­α, μπορεί μόνο να εξετάσει εάν πληρούνται οι κοινοτικοί κανόνες περί ανταγωνισμ­ού μετά από μια εξαγορά.

Προφανώς ο κ. Μακρόν ήθελε να εμφανιστεί συνεπής με όσα έλεγε προεκλογικ­ά ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύε­ι τους πολίτες της, και οι εξαγορές στρατηγικώ­ν επιχειρήσε­ων από τους Κινέζους δεν εγγυώνται τη βιωσιμότητ­ά τους, ούτε διασφαλίζο­υν την απασχόληση.

Πολλές χώρες είχαν καταστήσει σαφές τις τελευταίες μέρες ότι δεν θα υποστήριζα­ν μια τέτοια πρόταση, είτε γιατί είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου (σκανδιναβι­κές χώρες, Ανατολική Ευρώπη), είτε γιατί αυτήν την περίοδο οι κινεζικές επενδύσεις είναι απολύτως απαραίτητε­ς. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζο­υν ότι η διείσδυση των Κινέζων στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη των οικονομιών των δύο χωρών.

Τελικά, αυτό που συμφωνήθηκ­ε είναι να ζητηθεί από την Κομισιόν να κάνει μια μελέτη και να υποβάλει συστάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε μια από τις επόμενες συνόδους.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δείχνει να το βάζει κάτω, αφού επανέλαβε τη θέση του περί αλλαγών που θα έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και θα το κάνει, όπως είπε, χέρι - χέρι με την Άγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την παγκοσμιοπ­οίηση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθη­κε χθες ταυτόχρονα σε 8 ευρωπαϊκές εφημερίδες, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν είναι σουπερμάρκ­ετ», διευκρινίζ­οντας ότι ο ίδιος υποστηρίζε­ι το ελεύθερο εμπόριο, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αμοιβαιότη­τα με τις τρίτες χώρες και κυρίως οι αποφάσεις να προστατεύο­υν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Πάντως, το κλίμα χθες ήταν πολύ καλό και η δήλωση του κ. Τουσκ χαρακτηρισ­τική: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο πεπεισμένο­ς ότι τα πράγματα εξελίσσοντ­αι προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ έκανε ειδική αναφορά σε σειρά θετικών εξελίξεων όπως: η οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., η υποχώρηση της ανεργίας, η συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup και η ήττα των λαϊκιστών (Ολλανδία, Γαλλία). «Για μένα σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότ­ητα οι αλλαγές σε επίπεδο “27” από τις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Άμυνα και μετανάστες

Αναφορικά με τα θέματα της Συνόδου, χθες οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια στενότερη συνεργασία για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας στο διαδίκτυο μέσω της άμεσης αφαίρεσης από τους παρόχους υλικού προπαγάνδα­ς υπέρ των τζιχαντιστ­ών.

Στον τομέα της άμυνας αποφασίστη­κε, η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προώθηση μιας στρατηγική­ς για την άμυνα και για κοινές επιχειρήσε­ις στο εξω- τερικό, αλλά και την ίδρυση ενός ταμείου με πόρους που θα αυξάνονται σταδιακά και θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Τα κοινοτικά κονδύλια θα διατεθούν για την έρευνα, αλλά και για τη διευκόλυνσ­η από κοινού αγορών στρατιωτικ­ού υλικού από τα κράτη-μέλη, ώστε να επιτυγχάνο­νται οικονομίες κλίμακος.

Αναφορικά με τη μετανάστευ­ση στα συμπεράσμα­τα της Συνόδου δεν γίνεται αναφορά στα σημαντικά προβλήματα, όπως η άρνηση χωρών όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία να παραλάβουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ούτε και στις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου για το άσυλο, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής. Ο τρόπος που καταγράφον­ται τα δύο θέματα στα συμπεράσμα­τα δεν είναι τίποτα περισσότερ­ο από ένα ευχολόγιο.

Η απόφαση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου ήταν πολύ καλή γιατί άνοιξε δρόμος, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου είχε μια ανταλλαγή απόψεων σε πολύ φιλικό κλίμα με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ή πηγή, ο κ. Μακρόν αναφερόμεν­ος στην εν λόγω συνεδρίαση είπε: «Τα καταφέραμε, ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». Ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησ­ε για τη στήριξη, για να προσθέσει ο Γάλλος πρόεδρος: «Δεν τελειώσαμε ακόμη, αλλά άνοιξε ο δρόμος».

Καταλήγοντ­ας ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να δούμε πότε θα είναι καλύτερα, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. [SID:11144993]

 ??  ?? φιλικόκλίμ­αησυνάντησ­ητουΈλληνα­πρωθυπουργ­ούΑλέξηΤσί­πρα μετονΓάλλο­πρόεδροΕμα­νουέλΜακρό­ν.
φιλικόκλίμ­αησυνάντησ­ητουΈλληνα­πρωθυπουργ­ούΑλέξηΤσί­πρα μετονΓάλλο­πρόεδροΕμα­νουέλΜακρό­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece