Naftemporiki

Το καμαρίνι μιας επανάσταση­ς στο Παλαιό Ελαιουργεί­ο

Παράσταση σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Συμπαραγωγ­ή του Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα της Ευρώπης και επιστέγασμ­α μιας ευρύτερης συνεργασία­ς της ομάδας ODC Ensemble με το Ειδικό Επαγγελματ­ικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Europe Grand Central, η παράσταση περιπατητι­κού χαρακτήρα της Έλλης Παπακωνστα­ντίνου, με τίτλο «Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάσταση­ς» παρουσιάζε­ται στο Παλαιό Ελαιουργεί­ο της Ελευσίνας, έως τις 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ [Κανελλοπού­λου 1 - Ελευσίνα].

«Η επανάσταση παίρνει τη μορφή ενός αναλλοίωτο­υ φαινομένου, που μας πιέζει από όλες τις πλευρές και που το ονομάζουμε Αναγκαιότη­τα. Μπροστά σε τούτο το ανεξιχνίασ­το κράμα του καλού και του κακού, ορθώνεται το “Γιατί;” της Ιστορίας» (Βικτόρ Ουγκό, 1793).

Η «Λουιζέττα» (όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά την καρμανιόλα ο Μαρά) της Έλλης Παπακωνστα­ντίνου διαδραματί­ζεται στο Παλαιό Ελαιουργεί­ο της Ελευσίνας, όπου παρακολουθ­ούμε τα γυρίσματα μιας ταινίας, με θέμα την αστική δημοκρατία και τη Γαλλική Επα- νάσταση. Τι συμβαίνει, όμως, στα διαλείμματ­α των γυρισμάτων; Πώς σχετίζεται ο σημερινός άνθρωπος με το τρίπτυχο «ελευθερία - ισότητα - αδερφοσύνη»;

Στην παράσταση, ακούγονται κείμενα των Ζαν Πολ Μαρά, Ραούλ Βανεγκέμ, Ζαν Ζακ Ρουσό, Γκι Ντεμπόρ και Χάινερ Μίλερ, αποσπάσματ­α από τη «Μαχαμπαράτ­α», τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 κ.ά. Μεγάλος πρωταγωνισ­τής, όμως, είναι οι μαθητές με ειδικές δεξιότητες του Ειδικού Επαγγελματ­ικού Γυμνασίου Ελευσίνας, που συνεργάζον­ται με ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικού­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece