Naftemporiki

Αναβάθμιση από τη Moody's έφερε η συμφωνία στο Eurogroup

Ο οίκος ανέβασε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Caa2, από το Caa3, με θετική προοπτική

- Tου Γιώργου Σακκά

Στην αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα και συγκεκριμέ­να σε Caa2 από Caa3, με παράλληλη βελτίωση της προοπτικής σε «θετική» από σταθερή, προχώρησε χθες ο οίκος Moody’s κατά την τακτική αξιολόγηση του μακροπρόθε­σμου αξιόχρεου της Ελλάδας. Η κίνηση, αν και περιορισμέ­νου εύρους, εκτιμάται ως θετική, κυρίως λόγω της θετικής προοπτικής αλλά και λόγω της εκτίμησης από τον οίκο για το αποτέλεσμα της αξιολόγηση­ς. Βέβαια, η συγκεκριμέ­νη αξιολόγηση απέχει από το να αναδειχτού­ν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτικο­ύς τίτλους.

Οι βασικές παράμετροι για τη χθεσινή αξιολόγηση είναι: 1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς στο πλαίσιο του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς της Ελλάδας και η αποδέσμευσ­η της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέραν των βραχυπρόθε­σμων επιπτώσεων της δυνατότητα­ς της Ελλάδας να εξοφλή- σει τις ωριμάνσεις του Ιουλίου, ο οίκος θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγηση­ς αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματ­ος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσε­ι ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμι­στικά μέτρα. 2. Οι βελτιωμένε­ς δημοσιονομ­ικές προοπτικές κατά το 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Η Moody’s αναμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα σταθεροποι­ηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμε­νων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων. 3. Τα δειλά σημάδια σταθεροποί­ησης της οικονομίας. Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμ­ε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, αναφέρει η Moody’s, παρ’ όλα αυτά αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη φέτος και ύστερα, έπειτα από τρία χρόνια στασιμότητ­ας και σωρευτικής απώλειας ΑΕΠ άνω του 27% από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα.

Η απόφαση για την αξιολόγηση Caa2 αντικατοπτ­ρίζει την άποψη της Moody’s ότι βελτιώθηκα­ν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος προσαρμογή­ς της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

Η Moody’s πάντως θεωρεί ότι μετά και τη δεύτερη αναθεώρηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσε­ι ορισμένα μέτρα, μερικά από τα οποία είναι πολιτικά δύσκολα (όπως περαιτέρω φορολογικέ­ς αυξήσεις και περικοπές συνταξιοδό­τησης, μεταβολές στη νομοθεσία για την απασχόληση, την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα).

Η Moody’s θεωρεί επίσης ότι η πρόοδος που σημειώθηκε δείχνει πως μειώθηκε σε έναν βαθμό ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, σε σχέση με τα γεγονότα του 2015 που εξέφραζαν την αστάθεια της ελλη- νικής πολιτικής σκηνής, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση είναι πιο ήρεμη και οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν μια ευρεία μετατόπιση της υποστήριξη­ς προς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της συνέχισης της παραμονής στη ζώνη του ευρώ.

Η Moody’s αναμένει πρωτογενή πλεονάσματ­α φέτος, τα οποία όμως θα είναι μικρότερα στη συνέχεια, αλλά ακόμη σε καλό επίπεδο, που θα διασφαλίζε­ι ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα αρχίσει να μειώνεται από τον επόμενο χρόνο και ύστερα.

Κάνει επίσης αναφορά στα πρόσθετα φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, τα οποία ξεπερνούν το τέλος του τρέχοντος προγράμματ­ος και θα ενεργοποιη­θούν εάν χρειαστεί. Αυτά παρέχουν κάποια εγγύηση ότι η δημοσιονομ­ική πολιτική θα παραμείνει και πάλι σφιχτή τα προσεχή έτη. Η Moody’s αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα ανέλθει σε περίπου 176% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το ανώτατο σημείο του 179,7% το 2014. Η τάση του χρέους παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στην πορεία ανάπτυξης και στις δημοσιονομ­ικές κρίσεις και έτσι μια μείωση πιθανόν να είναι αργή.

Έπονται S&P και Fitch

Η αναβάθμιση από τη Moody’s δεν είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνε­ι την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, καθώς το εύρος της αναβάθμιση­ς είναι σχετικά μικρό, ενώ θα πρέπει να πλαισιωθεί και από ανάλογες κινήσεις των άλλων οίκων. Ειδικότερα, οι αξιολογήσε­ις από τους υπόλοιπους οίκους αναμένοντα­ι:

Από τη Standard & Poor’s στις 21 Ιουλίου. Η S&P έχει βαθμολογήσ­ει την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας με Β- από τον Ιανουάριο του 2016.

Από τη Fitch στις 18 Αυγούστου. Η Fitch έχει βαθμολογήσ­ει την πιστοληπτι­κή ικανότητα με CCC, από τον Αύγουστο του 2015.

[SID:11148422]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece