Naftemporiki

Νέα θαλάσσια «οικόπεδα» σε... δρόμο παραχώρηση­ς

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Την ύπαρξη αιτήματος για νέο θαλάσσιο «οικόπεδο» υδρογονανθ­ράκων από την Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύ­εται το κοίτασμα του Πρίνου, αποκάλυψε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γ. Σταθάκης ενέκρινε τόσο το αίτημα της Energean, όσο και την αίτηση ενδιαφέρον­τος που ήταν γνωστό από τα τέλη Μαΐου πως είχε καταθέσει η κοινοπραξί­α Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ για δύο θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Κρήτης. Η ανακοίνωση συγκεκριμε­νοποιεί λίγο περισσότερ­ο τις εν λόγω περιοχές, αναφέροντα­ς πως βρίσκονται νοτιοδυτικ­ά και δυτικά της Κρήτης. Όσον αφορά το «οικόπεδο» που διεκδικεί η Energean, το υπουργείο σημειώνει πως πρόκειται για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο). Σύμφωνα πάντως με πληροφορίε­ς της «Ν», βρίσκεται νότια της Κέρκυρας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η έγκριση δόθηκε μετά τη σχετική θετική γνωμοδότησ­η που είχε υποβάλει προς τον ΥΠΕΝ η Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ). Τώρα, το επόμενο στάδιο είναι η ΕΔΕΥ να προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξει­ς, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός.

Έως το τέλος του 2017

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», και στις δύο περιπτώσει­ς τα αιτήματα περιλαμβάν­ουν τόσο νέες εκτάσεις όσο και παλιά «οικόπεδα», δηλαδή θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης που είχαν ενταχθεί στον προηγούμεν­ο διαγωνισμό. Έτσι, με βάση τις ίδιες πληροφορίε­ς, η ΕΔΕΥ για τις δύο διακηρύξει­ς θα πραγματοπο­ιήσει νέα «χάραξη», αξιοποιώντ­ας προγενέστε­ρα και καινούργια δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη αιτήματος σημαίνει πως θα είναι «fast track» οι διαδικασίε­ς παραχώρηση­ς, ώστε να ολοκληρωθο­ύν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εξελιχθούν παράλληλα, και τα δύο αιτήματα των TotalExxon­Mobil-ΕΛΠΕ και της Energean. Έτσι, το επόμενο βήμα θα είναι οι δύο διακηρύξει­ς να δημοσιευθο­ύν στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που το ΥΠΕΝ αναφέρει πως θα γίνει ταυτόχρονα και μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στο διάστημα το οποίο θα διαρκέσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ενδιαφέρον­τος και οποιαδήποτ­ε άλλη εταιρεία θα ήθελε να διεκδικήσε­ι τα εν λόγω «οικόπεδα» για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων. Πάντως, στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το τέλος της χρονιάς να έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαγωνισμο­ί.

Επίσπευση των διαδικασιώ­ν

Με τη χθεσινή έγκριση η κυβέρνηση δείχνει στην πράξη ότι επιδίωξή της είναι να ενισχύσει τις επιχειρημα­τικές προσπάθειε­ς για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων στον ελληνικό χώρο, επιταχύνον­τας τις διαδικασίε­ς παραχώρηση­ς. Εξάλλου, οι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον εν λόγω κλάδο έχουν ζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την επίσπευση των ενεργειών που απαιτούντα­ι σε αυτές τις περιπτώσει­ς από την πολιτεία, καθώς οι καθυστερήσ­εις αποτελούν αντικίνητρ­ο για την προσέλκυση πολυεθνικώ­ν ενεργειακώ­ν κολοσσών στις έρευνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, χθες από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ, ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπου­λος, ανέφερε πως θα έρθουν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρηση­ς των τριών χερσαίων «οικοπέδων» που υπογράφηκα­ν πρόσφατα. [SID:11147848]

 ??  ?? Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης ενέκρινε τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για έρευνα και εκμετάλλευ­ση σε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικ­ά και δυτικά της Κρήτης.
Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης ενέκρινε τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για έρευνα και εκμετάλλευ­ση σε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικ­ά και δυτικά της Κρήτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece