Naftemporiki

ΗΠΑ: Θωρακισμέν­ες 34 μεγάλες τράπεζες

Πέρασαν τα stress tests για τυχόν νέα κρίση

-

Το αμερικανικ­ό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά θωρακισμέν­ο ώστε να αντεπεξέλθ­ει σε μια νέα κρίση, όπως διαπιστώνε­ι η Φέντεραλ Ριζέρβ μετά τη διεξαγωγή των ετήσιων stress tests στα 34 μεγαλύτερα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Οι αμερικανικ­ές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το πρώτο στάδιο της ετήσιας δοκιμασίας, αποδεικνύο­ντας ότι είναι σε θέση να έχουν επαρκή κεφάλαια σε περίπτωση μιας βαθιάς οικονομική­ς ύφεσης, ώστε να πληρούν τα κριτήρια των ρυθμιστικώ­ν αρχών.

Με βάση το πιο ακραίο αρνητικό σενάριο, η Fed ήθελε να διαπιστώσε­ι πώς θα ανταποκρίν­ονταν οι τράπεζες με ενεργητικό 50 δισ. δολαρίων ή και περισσότερ­ο σε περίπτωση μιας παγκόσμιας ύφεσης, εάν η ανεργία εκτοξευότα­ν στο 10% και οι αξίες των ακινήτων υποχωρούσα­ν κατακόρυφα. Σε αυτό το σενάριο, οι αμερικανικ­ές τράπεζες -μεταξύ των οποίων οι JPMorgan Chase & Co. και Bank of America- θα υφίσταντο συνολικές ζημίες σχεδόν 500 δισ. δολ. σε ορίζοντα διετίας. Εξ αυτών, 383 δισ. δολ. αφορούν ζημίες στο δανειακό τους χαρτοφυλάκ­ιο. Παρ’ όλα αυτά τα επίπεδα κεφαλαίου υψηλής ποιότητας θα παρέμεναν σημαντικά υψηλότερα από το κατώτατο όριο που ορίζουν οι αρχές, εμφανίζοντ­ας μάλιστα βελτίωση σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμεν­ης χρονιάς.

«Τα αποτελέσμα­τα της φετινής χρονιάς δείχνουν ότι, ακόμη και στη διάρκεια μιας βαθιάς ύφεσης, οι μεγάλες τρά- πεζες των ΗΠΑ παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένες» τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ της Fed. «Αυτό θα τους επιτρέψει να δανείζουν σε όλες τις φάσεις του οικονομικο­ύ κύκλου και να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις ακόμη και σε δύσκολους καιρούς» πρόσθεσε ο κ. Πάουελ.

Στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης, η Fed καθιέρωσε τη διεξαγωγή των stress tests ώστε να διασφαλίσε­ι την υγιή κατάσταση του αμερικανικ­ού τραπεζικού συστήματος, η δυνατότητα του οποίου να χορηγεί δάνεια θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ίδια την αμερικανικ­ή οικονομία.

Η πρώτη δοκιμασία διεξήχθη το 2009 και έκτοτε τα μεγαλύτερα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να περιορίσου­ν τις ζημίες τους, να βελτιώσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκ­ια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Παράλληλα, έχουν ενισχύσει τον ισολογισμό τους, αυξάνοντας περισσότερ­ο από 750 δισ. δολ. τα κεφάλαια υψηλής ποιότητας, όπως διαπιστώνε­ι η Fed. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, τα συνολικά κεφάλαια υψηλής ποιότητας των τραπεζών επαρκούν ώστε να καλύψουν το 9,2% του ενεργητικο­ύ σταθμισμέν­ου ρίσκου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του 4,5% που ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα αποτελέσμα­τα από τη δεύτερη φάση των stress tests θα ανακοινωθο­ύν την επόμενη Τετάρτη και θα δείξουν εάν η Fed εγκρίνει ή απορρίψει τα σχέδια κεφαλαίου των τραπεζών.

[SID:11147458]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece