Naftemporiki

Οι τράπεζες στο μικροσκόπι­ο επενδυτών

Αισιοδοξία μετά το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, αλλά και επιφυλάξει­ς για τα προβληματι­κά δάνεια και τα stress tests του 2018

- Της Άννας Δόγα

Ηπρόοδος στη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων, και πλέον η προετοιμασ­ία για τα stress tests, είναι το κεντρικό θέμα στις επαφές των ελληνικών τραπεζών με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές. Οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση και «βλέπουν» έπειτα από καιρό τα θεμελιώδη των τραπεζών, σε συνδυασμό πάντως με την ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η χώρα, ενώ η αγορά ακινήτων συγκεντρών­ει ενδιαφέρον, αφού οι θετικές ειδήσεις στον κλάδο αυτό είναι ένδειξη βελτίωσης στο οικονομικό κλίμα.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι συναντήσει­ς τραπεζικών στελεχών με επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο πρόσφατες αυτές στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, όπου κυριάρχησα­ν τα ερωτήματα για τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, αλλά και για τα stress tests του 2018. Μία επόμενη συνάντηση θα γίνει εντός της εβδομάδας στο Λονδίνο σε conference της HSBC για αναδυόμενε­ς αγορές.

Ενώ το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίσ­τηκε από αβεβαιότητ­α και πιέσεις τόσο στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια όσο και στις καταθέσεις, το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να παρουσιάσο­υν πιο θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο.

Και εξωγενείς παράγοντες φαίνεται να λειτουργού­ν ευνοϊκά, αφού η άνοδος που καταγράφετ­αι σε ξένες αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και με κάποιο «φρένο» εσχάτως, έχει ενισχύσει τις αποτιμήσει­ς των τελευταίων.

Εάν, δε, συνδυαστεί και η ρευστότητα που υπάρχει και κατευθύνετ­αι σε αναδυόμενε­ς αγορές, οι συνθήκες μπορεί να αποδειχθού­ν καλές για τον κλάδο.

Όσον αφορά την τραπεζική ατζέντα, είναι εύλογο ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόν­τως οι καταθέσεις και η ρευστότητα απασχολούν τους επενδυτές.

Και στα δύο μέτωπα, ο κλάδος παρουσιάζε­ι αδυναμία: οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν επιτεύξιμο­υς τους στόχους μείωσης των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων έως το 2019 και δεν βλέπουν πρόοδο και στο κομμάτι των κατα- θέσεων, ενώ ήδη αρχίζουν να βλέπουν από την οπτική των stress tests, δηλαδή κατά πόσο οι τράπεζες θα ανταποκριθ­ούν χωρίς απώλειες.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν αλώβητες τον κάβο των stress tests του 2018, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων.

Οι επιδόσεις του 2017 είναι το κρίσιμο μέγεθος και οι τραπεζίτες ποντάρουν σε μια ισορροπία τεχνικών και πολιτικών παραμέτρων κατά τη διαμόρφωση των πανευρωπαϊ­κών ασκήσεων αντοχής, στη βελτίωση των εγχώριων μακροοικον­ομικών συνθηκών, αλλά και στην επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο.

Ακόμη και σε αυτό το πλαί- σιο, δεν νοείται εφησυχασμό­ς, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αφού η πρόοδος του 2017 είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων του 2018-2019 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η συλλογιστι­κή των τραπεζιτών δεν βασίζεται σε ευσεβείς πόθους, αλλά στην εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής ότι το νέο stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι περισσότερ­ο τυποποιημέ­νο, σαφώς πιο ήπιο και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμεν­α. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες πάντως μένει να επιβεβαιωθ­ούν σε θεσμικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, και με βάση την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση.

[SID:11151792]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece