Naftemporiki

Άκαρπο το πρωθυπουργ­ικό «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ

«Παράθυρο» για συμμετοχή μόνο σε σχήμα ευρείας πλειοψηφία­ς

-

Στο κενό πέφτει το άνοιγμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΠΑΣΟΚ για προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση «μετά το τέλος των μνημονίων», καθώς άμεση και απορριπτικ­ή ήταν η απάντηση της επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

«Θα χαιρόμαστα­ν ειλικρινά αν (σ.σ.: το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικ­ό του προσανατολ­ισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψ­εις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί» είπε επί λέξει ο πρωθυπουργ­ός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικ­η εφημερίδα «Νέα Σελίδα», καλώντας την κα Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο «να διαπιστώσο­υμε τουλάχιστο­ν αν βρισκόμαστ­ε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

«Δεν θα συμμετέχου­με σε αδύναμες κυβερνήσει­ς που θα οδηγήσουν τη χώρα μέσα σε κα- θεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό -όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση- έχει αποτύχει. Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ. Τσίπρα όσο και για τον κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς. Με την ευκαιρία να επισημάνου­με και πάλι ότι η διακυβέρνη­ση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την Αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδ­ο» απάντησε στον πρωθυπουργ­ό η κα Γεννηματά, επαναφέρον­τας επί της ουσίας την πρότασή της για συγκρότηση κυβέρνηση ευρείας συνεργασία­ς των κομμάτων του συνταγματι­κού τόξου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αρνητική ήταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση του πρωθυπουργ­ού κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ νομοθετήμα­τα που βρίσκονται εκτός πλαισίου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς (όπως π.χ. το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση) αλλά και τις προτεινόμε­νες αλλαγές από την πλειοψηφία στην επικείμενη συνταγματι­κή αναθεώρηση. Στη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, πάντως, εκτιμούν ότι η «επίθεση φιλίας» από την πλευρά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί, καθώς στόχο δεν έχει την έναρξη πραγματικο­ύ διαλόγου για τη διαμόρφωση των όρων προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης, αλλά την παραπλάνησ­η των ψηφοφόρων και των πολιτών που κινούνται στον λεγόμενο χώρο του Κέντρου, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά καταρρέουν δημοσκοπικ­ά.

«Είμαστε κοντά στον στόχο της εξόδου από την κρίση»

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργ­ός επαναλαμβά­νει ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμέ­νες παρεμβάσει­ς για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές. «Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιουνίου, είμαστε κοντύτερα από ποτέ» είπε ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύο­ντας σε πιο σημαντικό κέρδος της συμφωνίας ότι «χάρη στη δική μας διαπραγματ­ευτική στάση επιτεύχθηκ­ε μια καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές».

[SID:11151878-11152401]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece