Naftemporiki

«Απαγορευτι­κό» της ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα QE

Η απόφαση του Eurogroup δεν αίρει τις επιφυλάξει­ς για το χρέος

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕΚΤ δεν θεωρεί επαρκή την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το δημόσιο χρέος, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε μια ανάλυση της βιωσιμότητ­άς του και κατ’ επέκταση να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από τη γραπτή απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς τον ευρωβουλευ­τή Νίκο Χουντή.

Σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευ­τή εάν η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσε­ι τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, ο κ. Ντράγκι απαντάει ότι οι εμπειρογνώ­μονες της τράπεζας δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί: «Ο βαθμός λεπτομέρει­ας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέροντα­ι στη δήλωση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου εξακολουθε­ί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια». Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρει­ες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθο­ύν να υφίστανται σοβαροί προβληματι­σμοί σχετικά με τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού δημόσιου χρέους, τονίζει.

Πάντως, ο κ. Ντράγκι επισημαίνε­ι ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Εurogroup, τις οποίες θεωρεί ότι αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε άλλο σκέλος της ερώτησης σχετικά με τη δυνητική επίδραση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από την ενδεχόμενη ένταξή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά τίτλων του δημόσιου τομέα, ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει με ανεξαρτησί­α αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθο­ύν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων.

Επιπλέον τονίζει ότι το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του διευρυμένο­υ προγράμματ­ος αγοράς στοιχείων ενεργητικο­ύ, είναι ένα μέτρο νομισματικ­ής πολιτικής για την αντιμετώπι­ση των κινδύνων που εγκυμονεί μια υπέρμετρα παρατεταμέ­νη περίοδος χαμηλού πληθωρισμο­ύ στη ζώνη του ευρώ και δεν έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στην εξέλιξη των αποδόσεων σε επιμέρους χώρες της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές χωρίς να χειροτερεύ­σουν οι προοπτικές για το χρέος της, απάντησε ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από τη διαφορά του σε σχέση με τον αναμενόμεν­ο ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. «Η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργού­σε την ικανότητα απορρόφηση­ς υψηλότερου επιτοκίου δανεισμού χωρίς αρνητικές συνέπειες για τη βιωσιμότητ­α του χρέους» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ είναι ουσιώδες για την Ελλάδα να επανενεργο­ποιηθεί περαιτέρω η μετάδοση της νομισματικ­ής πολιτικής με την εφαρμογή στρατηγική­ς που οδηγεί σε ενίσχυση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών (π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούντα­ι στο πλαίσιο του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος οικονομική­ς προσαρμογή­ς και για την επίτευξη των στόχων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σε σχέση με τα εν λόγω δάνεια). Πρόκειται για μια σημαντική πορεία προς τη διαρκή μείωση της διαφοράς των επιτοκίων χορηγήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ η οποία θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία, καταλήγει. [SID:11154394]

 ??  ?? Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του Eurogroup αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­άς του. Μάριο Ντράγκι, πρόεδροςτη­ςΕΚΤ.
Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του Eurogroup αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­άς του. Μάριο Ντράγκι, πρόεδροςτη­ςΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece