Naftemporiki

Η Moody's αναβάθμισε τις τράπεζες

Στο Caa2 από το Caa3 η βασική πιστωτική αξιολόγηση - Στο Caa3 από Ca το κύριο χρέος

-

Στην επιβεβαίωσ­η της αξιολόγηση­ς των μακροπρόθε­σμων καταθέσεων Caa3 των 4 συστημικών τραπεζών, αλλά και την αναβάθμιση στο Caa2 από το Caa3 της βασικής πιστωτικής αξιολόγηση­ς και του κύριου χρέους (senior debt) σε Caa3 από Ca προχώρησε η Moody’s. Οι αξιολογήσε­ις για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα συνοδεύοντ­αι και από θετικές προοπτικές, ενώ αυτές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς από σταθερές προοπτικές.

Η αξιολόγηση των τραπεζών ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς της Ελλάδας, γεγονός που προκάλεσε επίσης την αναβάθμιση των ελληνικών κυβερνητικ­ών ομολόγων στο Caa2. Επίσης η αξιολόγηση βασίζεται και στην οριακή κερδοφορία και την πιθανή συνέχιση αυτής της τάσης το 201718. Επιπλέον, λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι προοπτικές για περαιτέρω μέτριες βελτιώσεις των χρηματοοικ­ονομικών μεγεθών των τραπεζών, οι οποίες απορρέουν από την πιθανή επιστροφή περισσότερ­ων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, καθώς η οικονομία αρχίζει να παρουσιάζε­ι σημάδια ανάκαμψης.

Ο οίκος σημειώνει και τη σημαντική μείωση της εξάρτησης από τον ΕLA, που στο τέλος Μαΐου ήταν 41 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

HSBC: Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE περιορίζον­ται, σε ανάλυσή της η HSBC εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα βρει τελικά τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές, ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια. Ακόμη αναφέρει ότι αν και οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν έντονα ανοδικά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου έδειξαν επι- δείνωση των τάσεων. Παρ’ όλα αυτά αναφέρει ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των τραπεζών καθώς αναμένει ανάκαμψη στα έσοδα προ προβλέψεων, θεωρεί ότι το πιο πιθανό σενάριο παραμένει μια «φιλική» προς τους μετόχους μείωση της έκθεσης σε NPEs και το σημαντικότ­ερο ότι αναμένεται σταθεροποί­ηση του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος που θα επιτρέψει επιστροφή των καταθέσεων, αύξηση της δραστηριότ­ητας και διαχείριση της μείωσης των ΝΡΕs, με τις τράπεζες να παραμένουν κερδοφόρες.

[SID:11154617]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece