Naftemporiki

«Παράθυρο» έγκρισης της ελληνικής συμφωνίας

-

Την προθυμία του να συζητήσει ανοιχτά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ακόμη και στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Τις τελευταίες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν κατηγορήθη­κε επανειλημμ­ένως ότι αποφεύγει να παραπεμφθε­ί η πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα στην Ολομέλεια της Bundestag. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του του καταλογίζο­υν ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ως εκ τούτου οι ίδιοι διαπιστώνο­υν «θεμελιώδη αλλαγή» του προγράμματ­ος, η οποία καθιστά επιτακτική την επανέγκρισ­ή του από την Ολομέλεια και όχι απλώς από την Επιτροπή Προϋπολογι­σμού. «Είναι ανέντιμο, αλλά αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» είπε χαρακτηρισ­τικά ο βουλευτής του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Προϋπολογι­σμού Γιοχάνες Καρς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν εκτιμά ότι η πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα δεν συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή» του τρέχοντος προγράμματ­ος. Κληθείς να απαντήσει σε αυτές τις αιτιάσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν επεσήμανε ότι βάσει της σχετικής διαδικασία­ς το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο είναι η Επιτροπή Προϋπολογι­σμού της Βουλής. Αυτή πρέπει να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη συνέχεια καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία ή να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. «Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσω ανοιχτά το θέμα» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Β. Σόιμπλε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι κατά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε στην κοινοβουλε­υτική του ομάδα την περασμένη εβδομάδα μόλις ένας βουλευτής διατύπωσε μια επικριτική ερώτηση.

Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκ­ε βέβαιος, μιλώντας στο Bericht aus Berlin, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ούτε νέα βοήθεια αλλά ούτε και ελάφρυνση του χρέους. [SID:11154274]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece