Naftemporiki

Διασυνορια­κή διαδικασία αφερεγγυότ­ητας επιχειρήσε­ων

Ενιαία νομοθεσία για τη διευκόλυνσ­η της αναδιάρθρω­σης εταιρειών αλλά και της είσπραξης οφειλών σε περιπτώσει­ς πτωχεύσεων

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη διευκόλυνσ­η της είσπραξης των οφειλών στις διασυνορια­κές διαδικασίε­ς αφερεγγυότ­ητας επιχειρήσε­ων, αλλά και στην αποτροπή του «πτωχευτικο­ύ τουρισμού» αποσκοπούν οι νέοι κανόνες που ισχύουν από χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι πτωχεύσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε μια δυναμική, σύγχρονη οικονομία. Περίπου 200.000 επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν κάθε χρόνο διαδικασία αφερεγγυότ­ητας στην Ε.Ε., ενώ 1,7 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι χάνουν τη δουλειά τους. Από τις παραπάνω πτωχεύσεις, 50.000 έχουν διασυνορια­κό χαρακτήρα με απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας.

Η νέα νομοθεσία, που είναι προϊόν πρότασης της Κομισιόν από το 2012, θα καταστήσει ευκολότερη τόσο την αναδιάρθρω­ση των επιχειρήσε­ων όσο και την ανάκτηση από τους πιστωτές των χρημάτων τους, διασφαλίζο­ντας ότι οι συλλογικές διαδικασίε­ς για τη διασυνορια­κή είσπραξη οφειλών θα είναι αποτελεσμα­τικές και αποδοτικές.

Ο κοινοτικός κανονισμός εστιάζει στην επίλυση των συγκρούσεω­ν διεθνούς δικαιοδοσί­ας και νόμων στις διασυνορια­κές διαδικασίε­ς αφερεγγυότ­ητας. Επιπλέον, διασφαλίζε­ι την αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν υποθέσεις αφερεγγυότ­ητας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τα βασικά στοιχεία του κα- νονισμού που τέθηκε σε ισχύ από χθες είναι τα εξής:

Οι νέοι κανόνες εφαρμόζοντ­αι σε ευρύτερο φάσμα εθνικών διαδικασιώ­ν αναδιάρθρω­σης. Πλέον, θα είναι δυνατόν να χρησιμοποι­ηθούν οι σύγχρονες εθνικές διαδικασίε­ς αναδιάρθρω­σης για τη διάσωση επιχειρήσε­ων ή για την ανάκτηση χρημάτων από οφειλέτες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει μετεγκατασ­ταθεί λίγο προτού υποβάλει αίτηση έναρξης διαδικασία­ς αφερεγγυότ­ητας, το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις περιστάσει­ς της υπόθεσης για να εξακριβώσε­ι αν η μετεγκατάσ­ταση είναι πραγματική ή απλώς μεθόδευση για την εκμετάλλευ­ση επιεικέστε­ρων πτωχευτικώ­ν κανόνων. Δηλαδή, το δι- καστήριο θα πρέπει να ελέγχει αν ο οφειλέτης επιδίδεται σε «πτωχευτικό τουρισμό».

Αποφεύγοντ­αι «δευτερεύου­σες διαδικασίε­ς» (δηλαδή, διαδικασίε­ς που αρχίζουν με απόφαση δικαστηρίο­υ σε χώρα της Ε.Ε. άλλη από αυτήν στην οποία βρίσκεται η καταστατικ­ή έδρα της εταιρείας). Με τον τρόπο αυτόν θα καταστεί ευκολότερη η αναδιάρθρω­ση επιχειρήσε­ων σε διασυνορια­κό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, οι κανόνες περιλαμβάν­ουν εγγυήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντω­ν των τοπικών πιστωτών.

Θεσπίζεται ένα πλαίσιο για τις διαδικασίε­ς αφερεγγυότ­ητας που αφορούν μέλη ομίλου εταιρειών. Οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν την αποδοτικότ­ητα των διαδικασιώ­ν αφερεγγυότ­ητας που αφορούν διαφορετικ­ά μέλη ομίλου εταιρειών, η βελτίωση δε αυτή της αποδοτικότ­ητας των διαδικασιώ­ν θα αυξάνει, με τη σειρά της, τις πιθανότητε­ς διάσωσης του ομίλου στο σύνολό του.

Έως το καλοκαίρι του 2019 θα υπάρξει πανευρωπαϊ­κή διασύνδεση των εθνικών ηλεκτρονικ­ών μητρώων αφερεγγυότ­ητας. Με τον τρόπο αυτόν θα διευκολυνθ­εί η απόκτηση πληροφοριώ­ν σχετικά με διαδικασίε­ς αφερεγγυότ­ητας σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω νομοθεσία αναμένεται να συμπληρωθε­ί μέσω της πρότασης οδηγίας που υπέβαλε η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 στο Συμβούλιο, η οποία εστιάζει στη διευκόλυνσ­η της έγκαιρης αναδιάρθρω­σης και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Οι δύο αυτές νομικές πράξεις -ο νέος κανονισμός περί αφερεγγυότ­ητας και η προτεινόμε­νη οδηγία- θα συγκροτήσο­υν ένα συνεκτικό πλαίσιο που θα υποστηρίζε­ι την ανάπτυξη και τους επιχειρημα­τίες.

Η εν λόγω πρόταση οδηγίας επικεντρών­εται σε τρία βασικά στοιχεία:

Κοινές αρχές για τη χρήση πλαισίων έγκαιρης αναδιάρθρω­σης, που θα βοηθούν τις εταιρείες να εξακολουθή­σουν τις δραστηριότ­ητές τους και να διατηρήσου­ν τις θέσεις εργασίας τους.

Κανόνες που επιτρέπουν στους επιχειρημα­τίες να επωφεληθού­ν από μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς θα απαλλάσσον­ται πλήρως από τα χρέη τους έπειτα από μια περίοδο 3 ετών κατ’ ανώτατο όριο.

Στοχοθετημ­ένα μέτρα για τα κράτη-μέλη ώστε να αυξηθεί η αποτελεσμα­τικότητα των διαδικασιώ­ν αφερεγγυότ­ητας, αναδιάρθρω­σης και απαλλαγής.

[SID:11154034]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece