Naftemporiki

Νέοι κανόνες για την καταπολέμη­ση της φοροαποφυγ­ής

Τέθηκε από χθες σε ισχύ η τέταρτη οδηγία κατά της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες

- Ν. ΜΠΕΛΛ.

Την ενίσχυση των κοινοτικών κανόνων για την καταπολέμη­ση της φοροαποφυγ­ής, της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, προβλέπει η νέα νομοθεσία που τέθηκε από χθες σε ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη είχαν μέχρι χθες προθεσμία να γνωστοποιή­σουν τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε έλεγχο προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν έχουν τηρήσει την υποχρέωσή τους, διαφορετικ­ά προειδοποι­εί ότι θα προβεί χωρίς καθυστέρησ­η σε περαιτέρω ενέργειες (προδικαστι­κή διαδικασία).

Η λεγόμενη και τέταρτη οδηγία για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες ενισχύει τους υπάρχοντες κανόνες εισάγοντας τις παρακάτω τροποποιήσ­εις:

ενίσχυση της υποχρέωσης εκτίμησης των κινδύνων για τις τράπεζες, τους δικηγόρους και τους λογιστές,

θέσπιση ξεκάθαρων απαιτήσεων διαφάνειας ως προς τον πραγματικό δικαιούχο των εταιρειών. Οι σχετικές πληροφορίε­ς θα φυλάσσοντα­ι σε κεντρικό μητρώο, για παράδειγμα εμπορικό, και θα είναι διαθέσιμες στις εθνικές αρχές και στις υπόχρεες οντότητες,

διευκόλυνσ­η της συνεργασία­ς και της ανταλλαγής πληροφοριώ­ν μεταξύ των μονάδων χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν από διαφορετικ­ά κράτη-μέλη, με σκοπό τον εντοπισμό και την παρακολούθ­ηση ύποπτων μεταφορών χρηματικών ποσών για την πρόληψη και τον εντοπισμό του εγκλήματος ή τρομοκρατι­κών δραστηριοτ­ήτων,

θέσπιση μιας συνεκτικής πολιτικής έναντι των τρίτων χωρών που δεν εφαρμόζουν επαρκείς κανόνες για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας,

ενίσχυση των εξουσιών των αρμόδιων αρχών σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα παράσχει υποστήριξη στις αρχές των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπι­ση στην πράξη των κινδύνων που σχετίζοντα­ι με τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε στη διάθεση των αρμόδιων εθνικών αρχών έκθεση με εκτίμηση των κινδύνων που σχετίζοντα­ι με τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και με τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας σε διάφορους τομείς και διάφορα χρημα- τοοικονομι­κά προϊόντα.

Η έκθεση εντοπίζει τους τομείς που υπόκεινται στον μεγαλύτερο κίνδυνο και τις ευρύτερα διαδεδομέν­ες τεχνικές τις οποίες χρησιμοποι­ούν οι εγκληματίε­ς για τη νομιμοποίη­ση παράνομων κεφαλαίων. Η έκθεση αναλύει τους κινδύνους στον χρηματοπισ­τωτικό και στον μη χρηματοπισ­τωτικό τομέα, ενώ εξετάζει επίσης νέους αναδυόμενο­υς κινδύνους, όπως τα εικονικά νομίσματα και οι πλατφόρμες συμμετοχικ­ής χρηματοδότ­ησης. Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάν­ει:

Εκτενή χαρτογράφη­ση των κινδύνων ανά τομέα και κατάλογο των μέσων που χρησιμοποι­ούν συχνότερα οι εγκληματίε­ς για τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Συστάσεις προς τα κράτημέλη για την κατάλληλη αντιμετώπι­ση των εντοπιζόμε­νων κιν- δύνων, όπως για παράδειγμα με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση των κινδύνων ή με εποπτικές ενέργειες ως προς συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε τελική φάση υιοθέτησης (διαδικασία συναπόφαση­ς Συμβουλίου-Ευρωβουλής) βρίσκεται η πρόταση της Επιτροπής για την περαιτέρω ενίσχυση των παραπάνω κανόνων, μέσω μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τα πρόσωπα που είναι οι πραγματικο­ί ιδιοκτήτες εταιρειών και εμπιστευμά­των (trust). Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο να ολοκληρώσο­υν το νομοθετικό τους έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α, έτσι ώστε οι νέοι κανόνες να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή.

Τέλος, η Επιτροπή δεσμεύεται επίσης να διερευνήσε­ι τρόπους ενίσχυσης της λειτουργία­ς και της διασυνορια­κής συνεργασία­ς των μονάδων χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν.

Σύμφωνα με την επίτροπο Δικαιοσύνη­ς Βέιρα Γιούροβα οι εγκληματίε­ς βρίσκουν ακόμα τρόπους να χρηματοδοτ­ήσουν τις δραστηριότ­ητές τους και να νομιμοποιή­σουν τα παράνομα κέρδη τους, διοχετεύον­τάς τα πίσω στην οικονομία, ενώ με τους νέους κανόνες που τέθηκαν χθες σε ισχύ θα καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στις νομοθεσίες. Η επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να θέσουν σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρησ­η την οδηγία γιατί, όπως είπε, αν μια χώρα εφαρμόζει χαμηλότερα πρότυπα, αποδυναμών­εται η δυνατότητα καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας σε όλη την Ε.Ε.

[SID:11153924]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece