Naftemporiki

Προς παράταση έως 14 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων

Στις τέσσερις ημέρες που απομένουν θα πρέπει το Taxis καθημερινά να δέχεται περίπου 400.000, με ορατό τον κίνδυνο blackout

- Του Γιώργου Κούρου

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, έως τα μέσα Ιουλίου, με πιθανότερο σενάριο έως τις 14/7, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αιτία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», αφενός τα αιτήματα όλων των φορέων και των φορολογουμ­ένων, αφετέρου δε ότι απομένουν πλέον μόνο τέσσερις ημέρες έως το τέλος του τρέχοντος μηνός και περίπου 2 εκατ. δηλώσεις είναι στον «αέρα», καθώς αρκετοί είναι οι υπόχρεοι που, ως είθισται, περιμένουν την τελευταία στιγμή για την υποβολή τους. Γεγονός πάντως που σημαίνει ότι καθημερινά πλέον το σύστημα Taxis θα πρέπει να δέχεται περισσότερ­ες από 400.000 δηλώσεις, με ορατό φυσικά το ενδεχόμενο ενός blackout.

Μέχρι χθες εξάλλου είχαν υποβληθεί 4.103.963 δηλώσεις, με τα χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά να είναι 1.605.067 και το συνολικό πρόσθετο φόρο να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο να ξεπερνά τα 1.017 ευρώ. Ποσό το οποίο, όσο φυσικά προχωράει η εκκαθάριση, θα αυξάνεται σημαντικά καθώς υπολογίζετ­αι ότι ο μέσος φόρος θα ξεπεράσει τις 2.000 ευρώ.

Για τους ανωτέρω, πάντως, λόγους και η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης αφού, όπως ανέφερε στο Real FM, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση η κα Παπανάτσιο­υ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση, αφού στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του πρόσθετου φόρου εισοδήματο­ς, ο οποίος και φέτος πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ και την τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η υφυπουργός Οικονομικώ­ν ανέφερε ότι η παράταση δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, είναι ότι σχεδιάζετα­ι όπως έως το τέλος Αυγούστου αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ, η εξόφληση των οποίων σχεδιάζετα­ι φέτος να γίνει σε τέσσερις δόσεις, από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο και ίσως να υπάρξει και πέμπτη δόση τον Ιανουάριο του 2018.

 ??  ?? Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.103.963 δηλώσεις, με τα χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά να είναι 1.605.067 και τον συνολικό πρόσθετο φόρο να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο να ξεπερνά τα 1.017 ευρώ. Ποσό το οποίο, όσο προχωράει η εκκαθάριση, θα...
Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.103.963 δηλώσεις, με τα χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά να είναι 1.605.067 και τον συνολικό πρόσθετο φόρο να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο να ξεπερνά τα 1.017 ευρώ. Ποσό το οποίο, όσο προχωράει η εκκαθάριση, θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece