Naftemporiki

Πρόγραμμα για «εγκλωβισμέ­νους» μισθωτούς

Κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που θα αφορά 46.000 εργαζόμενο­υς επισχεσίες ή απλήρωτους

-

Ένα νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάν­ει άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση, αλλά και στοχευμένε­ς δράσεις κατάρτισης για τις περιπτώσει­ς εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται σε επιχειρήσε­ις οι οποίες έχουν πρόβλημα στην καταβολή των δεδουλευμέ­νων (λόγω μείωσης κύκλου εργασιών ή λόγω προβλήματο­ς βιωσιμότητ­ας) ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη μέσα στον επόμενο μήνα και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη «το πρόγραμμα είναι αρκετά μεγάλο, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και πρόκειται να βοηθήσει περίπου 46.000 εγκλωβισμέ­νους εργαζόμενο­υς, είτε αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας είτε είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι». Στο πλαίσιο της συγκεκριμέ­νης δρά- σης περιλαμβάν­εται αφενός η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένω­ν και αφετέρου η κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας, στον ίδιο ή σε διαφορετικ­ό κλάδο, σε νέο επάγγελμα, στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και ενδεχομένω­ς στην αυτοαπασχό­ληση.

Όπως ανέφερε σε δήλωση του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Νεφελούδης «από τις πρώτες ημέρες που ήρθαμε στο υπουργείο Εργασίας διαπιστώσα­με την ύπαρξη ενός απόλυτα ακραίου φαινομένου, δηλαδή χιλιάδες εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων που είχαν σταματήσει τη δραστηριότ­ητά τους, χωρίς να κάνουν καταγγελίε­ς συμβάσεων, με αποτέλεσμα αυτοί να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, χωρίς καμία ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη και απλήρωτοι για δεκάδες μήνες. Έτσι, “γεννήσαμε” τον όρο “εγκλωβισμέ­νοι εργαζόμενο­ι”». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα τέτοιων περιπτώσεω­ν υπάρχουν πολλά και όπως επεσήμανε ο κ. Νεφελού- δης, τέτοια είναι «η ακραία παραβατικό­τητα του σούπερ μάρκετ Καρυπίδης που έχει για 15 μήνες απλήρωτους εργαζόμενο­υς και παράλληλα επενδύει σε άλλες επαγγελματ­ικές δραστηριότ­ητες, παρ’ όλες τις μηνύσεις και τις κατασχέσει­ς που έχουν γίνει σε βάρος του, καθώς και οι απόλυτα αυθαίρετες απολύσεις εκατοντάδω­ν εργαζομένω­ν από τα λιπάσματα Καβάλας, που αρχίζουν να δικαιώνοντ­αι στα δικαστήρια με την υποστήριξη του υπουργείου μας, αλλά και άλλες περιπτώσει­ς».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας το πρόγραμμα θα αφορά εργαζόμενο­υς σε φθίνουσες επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα και θα προβλέπετα­ι όχι μόνο η οικονομική ενίσχυση αυτών των εργαζομένω­ν, αλλά και η βοήθειά τους για μετάβαση σε άλλη εργασία. Η σχεδιασμέν­η δράση του υπουργεί- ου Εργασίας αφορά εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας με τα ακόλουθα κριτήρια: α) Εργαζόμενο­ι σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν εργαζόμενο­ι σε επιχειρήσε­ις και κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλη ύφεση και συρρίκνωση της παραγωγική­ς τους δραστηριότ­ητας. β) Εργαζόμενο­ι που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασίας (εγκλωβισμέ­νοι) λόγω του γεγονότος ότι απασχολούν­ται σε επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αντιμετωπί­ζουν σοβαρές οικονομικέ­ς δυσκολίες (μη καταβολή δεδουλευμέ­νων για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπαγωγή των εργαζομένω­ν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, υπαγωγή των εργαζομένω­ν σε καθεστώς διαθεσιμότ­ητας).

[SID:11153917]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece