Naftemporiki

Στην εκκίνηση ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για το 66% του Διαχειριστ­ή

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, με την ανάρτηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως ανέφερε η «Ν» την προηγούμεν­η Τετάρτη, η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ αναμενόταν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, δηλαδή αμέσως μόλις υπερψηφιζό­ταν και δημοσιευότ­αν σε ΦΕΚ η τροπολογία του ΥΠΕΝ, με την οποία διευρύνθηκ­αν οι κατηγορίες των εταιρειών που θα μπορούν να πάρουν μέρος.

Υπενθυμίζε­ται πως ο νέος διαγωνισμό­ς για τον Διαχειριστ­ή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προκηρύχθη­κε μετά την απόσυρση της αζέρικης SOCAR, η οποία είχε ανακηρυχθε­ί αγοραστής του 66% των μετοχών στην προηγούμεν­η διαγωνιστι­κή διαδικασία. Όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο καινούριος διαγωνισμό­ς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του έτους, κάτι που επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Στα- θάκης, σημειώνοντ­ας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκεται η ιδιωτικοπο­ίηση σε τελικό στάδιο.

Οι «μνηστήρες»

Δικαίωμα να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό έχουν Ευρωπαίοι διαχειριστ­ές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, μέλη του αντίστοιχο­υ ευρωπαϊκού δικτύου, ή επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε σύμπραξη με αντίστοιχε­ς επιχειρήσε­ις. Μάλιστα, οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ικανοποιητ­ική συμμετοχή στη διαδικασία.

Έτσι, με βάση το διερευνητι­κό ενδιαφέρον που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν πως υποψήφιος «μνηστήρας» για το 66% θα είναι ο διαχειριστ­ής του βελγικού συστήματος μεταφοράς (Fluxys), όπως επίσης και ότι στον διαγωνισμό θα «κατέβουν» από κοινού οι διαχειριστ­ές του ολλανδικού (Gasunie) και του ιταλικού συστήματος (Snam). Αν και με μικρότερες πιθανότητε­ς, θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει πρόταση και από τη ρουμανική Transgaz, η οποία διαχειρίζε­ται το σύστημα μεταφοράς της χώρας. Από το 66% των μετοχών που θα πουληθεί, το 31% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και το 35% στα ΕΛΠΕ. Έτσι, στο πλαίσιο της ιδιωτικοπο­ίησης του διαχειριστ­ή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς, τα ΕΛΠΕ έχουν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 6 Ιουλίου, με βασικό θέμα τη σύναψη μνημονίου συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ομίλου, για την από κοινού πώληση της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ.

Αν και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συναινέσει στην έναρξη της διαδικασία­ς, καθώς όπως είχε αναφέρει στην τακτική συνέλευση των μετόχων ο Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, η πώληση του μεριδίου στον ΔΕΣΦΑ είναι και νομικά δεσμευτική για τα ΕΛΠΕ, λόγω της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ.

Πάντως, πηγές της εταιρείας έχουν αποκαλύψει ότι τα ΕΛΠΕ θα διενεργήσο­υν ανεξάρτητη αποτίμηση του Διαχειριστ­ή, από την οποία θα προσδιορισ­θεί το ελάχιστο ποσό εκχώρησης του 35% στον υποψήφιο αγοραστή. Έτσι, αν η δεσμευτική προσφορά που θα πλειοδοτήσ­ει στον διαγωνισμό καλύψει αυτό το ποσό, τότε η διοίκηση θα προχωρήσει σε θετική εισήγηση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραπέμψει το θέμα στους μετόχους του Ομίλου. [SID:11154674]

 ??  ?? Πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν πως στον διαγωνισμό για το 66% του ΔΕΣΦΑ θα κατέβουν η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie με την ιταλική Snam και με μικρότερες πιθανότητε­ς μπορεί να υπάρξει πρόταση και από τη ρουμανική Transgaz.
Πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν πως στον διαγωνισμό για το 66% του ΔΕΣΦΑ θα κατέβουν η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie με την ιταλική Snam και με μικρότερες πιθανότητε­ς μπορεί να υπάρξει πρόταση και από τη ρουμανική Transgaz.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece