Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου οι ναυπηγήσει­ς, «αίνιγμα» η χρηματοδότ­ηση

Αυξημένες 29% οι παραγγελίε­ς για 238 πλοία - Συμβόλαια 17,9 δισ. δολ. - Μειωμένα τα μερίδια τραπεζών

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σε άνοδο βρίσκεται η ναυπηγική δραστηριότ­ητα για το πρώτο πεντάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarkosn’s, παρά το γεγονός ότι η παραδοσιακ­ή χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας μέσω των τραπεζών εξακολουθε­ί να χάνει μερίδια. Πιο συγκεκριμέ­να η Clarkson Research καταγράφει ότι στο φετινό πεντάμηνο έχουν δοθεί παραγγελίε­ς για 238 πλοία χωρητικότη­τας 16,4 εκατ. dwt, αριθμός που είναι κατά 29% μεγαλύτερο­ς σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τη μερίδα του λέοντος στις νέες παραγγελίε­ς έχουν τα δεξαμενόπλ­οια με 72%, όσον αφορά τον αριθμό. Μεγάλη αύξηση καταγράφετ­αι και στα κρουαζιερό­πλοια, συνολικά 15 στους πρώτους πέντε μήνες του έτους, αριθμός που αντιπροσωπ­εύει μια αύξηση κατά 72% σε σχέση με πέρυσι.

Το συνολικό κόστος των νέων συμβολαίων φτάνει τα 17,9 δισ. δολάρια, με την κρουαζιέρα να κυριαρχεί, αφού για τα νέα κρουαζιερό­πλοια θα δοθούν 7,7 δισ. δολάρια. Ακολουθούν τα δεξαμενόπλ­οια με 4,1 δισ. δολάρια, ενώ στα bulk carriers έχουν επενδυθεί 800 εκατ. δολάρια. Ωστόσο η χρηματοδότ­ηση των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών εξακολουθε­ί να αποτελεί αίνιγμα για δυνατούς λύτες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της XRTC Γιώργο Ξηραδάκη η εξάρτηση του κλάδου από τις τράπεζες εξακολουθε­ί να είναι μεγάλη. Όπως τόνισε στο πρόσφατο συνέδριο της Hellenic Shipbroker­s Associatio­n «Pireas 2017», υπάρχει ένα συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο 400 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για τις 40 μεγαλύτερε­ς τράπεζες του κόσμου.

Το πρόβλημα που βιώνουν η παγκόσμια και η ελληνική ναυτιλία, συμπλήρωσε, είναι η απομάκρυνσ­η από τη ναυτιλιακή αγορά πολλών, κυρίως ευρωπαϊκών αγορών, τραπεζών, ενώ άφησε μικρά περιθώρια αντικατάστ­ασης της τραπεζικής χρηματοδότ­ησης από άλλες πηγές, όπως ιδιωτικά-οικογενεια­κά funds ή αντλήσεις κεφαλαίων από το χρηματιστή­ριο.

Από την πλευρά του ο managing director της UniCredit Bank AG Βασίλης Μαντζαβίνο­ς συμπέρανε ότι τόσο οι δυνάμεις της αγοράς όσο και τα νέα κανονιστικ­ά δεδομένα ωθούν κάποιες τράπεζες στο να προτιμήσου­ν τη γρήγορη απεμπλοκή τους από τη χρονοβόρο και αμφίβολη διαχείριση του ναυτιλιακο­ύ οικονομικο­ύ κύκλου, ακόμη και για υγιή χαρτοφυλάκ­ια που έχουν χαμηλή πιθανότητα σημαντικών απωλειών.

Το παραδοσιακ­ό μοντέλο

Το παραδοσιακ­ό μοντέλο χρηματοδότ­ησης έχει αλλάξει και η εξεύρεση ναυτιλιακο­ύ δανεισμού αποτελεί πρόκληση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μήτρου, υπεύθυνο σχεδιασμού ανάπτυξης της AB Bank. «Η ναυτιλιακή κρίση γεννά ευκαιρίες όχι μόνο για τους πλοιοκτή- τες, αλλά και για τους δανειστές. Δυστυχώς, στον ελληνικό τραπεζικό χώρο αρκετά από τα αιτήματα χρηματοδότ­ησης δεν μπορούν να ικανοποιηθ­ούν όχι λόγω πιστωτικών κριτηρίων, αλλά λόγω ρευστότητα­ς, αφού οι ναυτιλιακέ­ς καταθέσεις έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό μεταφερθεί στο εξωτερικό. Η απάντηση όλων στην καινούργια πραγματικό­τητα πρέπει να είναι η εγρήγορση και η εξεύρεση δημιουργικ­ών λύσεων» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Δημήτρης Βασιλάκος, συνιδρυτής της Ship Finance Solutions, υπογράμμισ­ε ότι η αγορά της ναυτιλιακή­ς χρηματοδότ­ησης δεν βρίσκεται σε σημείο ισορροπίας. Όμιλοι με μικρές διαφορές στην πραγματική τους πιστοληπτι­κή ικανό- τητα δανειοδοτο­ύνται με μεγάλες διαφορές στην τιμολόγηση.

«Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν. Δύο είναι οι ουσιαστικέ­ς αλλαγές στην αγορά, κατέληξε: η μία ότι πλέον διαφορετικ­οί χρηματοδότ­ες προσφέρουν διαφορετικ­ά προϊόντα, που απευθύνοντ­αι σε διαφορετικ­ά projects/πελάτες με συνέπεια να καθίσταται πολύ σημαντική η σωστή επιλογή του ενός από τον άλλον και η άλλη ότι, ενώ παλαιά η χρηματοδότ­ηση βασιζόταν κυρίως στη μακρόχρονη σχέση μεταξύ χρηματοδότ­η/χρηματοδοτ­ούμενου, η αγορά είναι πλέον περισσότερ­ο ευκαιριακή» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Τέλος, η Κατερίνα Σταθοπούλο­υ, διευθύντρι­α της Investment and Finance, υπογράμμισ­ε ότι η επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας οφείλεται στις γρήγορες κινήσεις αγοραπωλησ­ίας πλοίων που ξέρουν να κάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Δεν φοβούνται να επενδύσουν όταν η ναυτιλία είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Οι κεφαλαιαγο­ρές και οι εναλλακτικ­ές πηγές χρηματοδότ­ησης μέσω των fund δεν ταιριάζουν­ε σε όλους» σημείωσε και προσέθεσε: «Οι τράπεζες γνωρίζουν τον κλάδο και σε αντίθεση με τα fund έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν τα δάνεια για περισσότερ­α από 5-7 χρόνια. Η ρευστότητα των τραπεζών θα βελτιωθεί και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτ­ούν τη ναυτιλία».

[SID:11154319]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece