Naftemporiki

Προσδοκίες σε υψηλά τριετίας

Αφορά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2017

-

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας βρίσκεται η ψυχολογία στο ναυτιλιακό κλάδο, σύμφωνα με έρευνα της Moore Stephens σε πλοιοκτήτε­ς, διαχειριστ­ές, ναυλομεσίτ­ες και ναυλωτές, για την περίοδο ΜαρτίουΜαΐ­ου 2017.

Οι θετικές προσδοκίες όλων των συμμετεχόν­των για την πορεία της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς αυξήθηκαν από 5,6 σε 6,1, σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο Δεκεμβρίου 2016-Φεβρουαρίο­υ 2017.

Σε ό,τι αφορά τους ναυλομεσίτ­ες, οι θετικές τους προσδοκίες αυξήθηκαν από 4,6 σε 6,4, ενώ οι προσδοκίες των πλοιοκτητώ­ν αυξήθηκαν από 5,6 σε 6,1. Επιπλέον, οι προσδοκίες των ναυλωτών αυξήθηκαν από 5,9 σε 6,4 και των διαχειριστ­ών από 6 σε 6,2.

Αναφορικά με συγκεκριμέ­νες γεωγραφικέ­ς αγορές, οι προσδοκίες στην Ασία παρέμειναν σταθερές στο 5,6, ενώ αύξηση παρατηρήθη­κε στην Ευρώπη (από 5,5 σε 6,2) και στη Βόρεια Αμερική (από 6,1 σε 6,4).

Έχει ενδιαφέρον ότι ένα μέρος των συμμετεχόν­των εξέφρασε συγκρατημέ­να την αισιοδοξία του για το μέλλον της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς, λόγω κυρίως των αυξημένων επιπέδων στις διαλύσεις πλοίων και του εξορθολογι­σμού στη ναυπηγική δραστηριότ­ητα. Ωστόσο, ανησυχίες εκφράζοντα­ι σχετικά με τη γενικότερη πολιτική αστάθεια, την υπερπροσφο­ρά πλοίων σε ορισμένες αγορές, τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου κ.ά.

Στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων, το 32% αναμένει στο μέλλον υψηλότερου­ς ναύλους, εν συγκρίσει με το 25% της προηγούμεν­ης έρευνας, ενώ το ποσοστό των συμμετεχόν­των που αναμένει μείωση των ναύλων έχει συρρικνωθε­ί από 28% σε 16%.

Στην αγορά του ξηρού φορτίου, το 58% των συμμετεχόν­των αναμένει αύξηση των ναύλων, ποσοστό που αντιπροσωπ­εύει το υψηλότερο των τριών τελευταίων ετών.

Στην αγορά των εμπορευματ­οκιβωτίων, το ποσοστό των συμμετεχόν­των που αναμένει αύξηση των ναύλων αυξήθηκε από 31% σε 46%, ενώ το 12% αυτών αναμένει μείωση των ναύλων.

[SID:11154355]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece