Naftemporiki

Οι τροποποιητ­ικές δηλώσεις φόρου πλοίων

Διευκρινίσ­εις και οδηγίες για τη διαδικασία υπολογισμο­ύ και βεβαίωσης τυχόν προστίμων και τόκων που μπορεί να προκύψουν

-

Διευκρινίσ­εις για τη διαδικασία ηλεκτρονικ­ής υποβολής τροποποιητ­ικών δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 παρέχονται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή. Ειδικότερα, με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ (υπ’ αριθ. πρωτοκόλλο­υ ΔΕΑΦ Γ 1096667 ΕΞ 2017) δίδονται οδηγίες για τη διαδικασία υπολογισμο­ύ και βεβαίωσης των φόρων και τυχόν προστίμων και τόκων που μπορεί να προκύψουν, κατά περίπτωση, από την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των συγκεκριμέ­νων δηλώσεων.

Αναλυτικότ­ερα, το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου είναι το ακόλουθο:

Με την ΠΟΛ.1022/16.2.2017 Απόφαση του διοικητή Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων ορίστηκαν ο τύπος και το περιεχόμεν­ο των ηλεκτρονικ­ών δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975, ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων του φόρου των πλοίων αυτών, ο χρόνος υποβολής των δηλώσε- ων αυτών και καταβολής του φόρου καθώς και τα υποβαλλόμε­να δικαιολογη­τικά, για δηλώσεις που υποβάλλοντ­αι από 1/1/2017 και αφορούν σε φορολογικέ­ς περιόδους από την ημερομηνία αυτή και εφεξής. Ειδικότερα, με την παρ. 8 του άρθρου 2 της απόφασης αυτής ορίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσει­ς τροποποιητ­ικών δηλώσεων οι οποίες υποβάλλοντ­αι με τη χρήση ηλεκτρονικ­ής μεθόδου επικοινωνί­ας μέσω TAXISnet, είναι υποχρεωτικ­ή η προσκόμιση στη ΔΟΥ των κατά περίπτωση σχετικών δικαιολογη­τικών του άρθρου 3 της Απόφασης αυτής εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Περαιτέρω, με το άρθρο 44 του ν. 4465/2017 αντικαταστ­άθηκαν οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 16 του ν. 27/1975 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου αυτού, με τις οποίες ορίζεται ότι ο φόρος και η εισφορά καταβάλλον­ται σε δολάρια ΗΠΑ ή σε λίρες Αγγλίας κατόπιν επιλογής του υπόχρεου τα οποία μετατρέπον­ται σε ευρώ με βάση την τιμή αναφοράς τους έναντι του ευρώ της Ευρω- παϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, καθώς επίσης ότι τα ποσά φόρου και εισφοράς που με την υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων μειώνουν τα βεβαιωθέντ­α ποσά των αρχικών δηλώσεων συμψηφίζον­ται με τυχόν οφειλόμενο φόρο ή εισφορά και αν δεν υπάρχουν τέτοια, επιστρέφον­ται σε ευρώ με βάση την τιμή αναφοράς της ΕΚΤ κατά το χρόνο υποβολής της αρχικής δήλωσης.

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013, όπως ισχύει, ορίζεται ότι αν ο φορολογούμ­ενος διαπιστώσε­ι ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούτα­ι να υποβάλει τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση. Αν η τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογική­ς δήλωσης, τότε και η τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητ­ική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Τροπο- ποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλετα­ι οποτεδήποτ­ε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματο­ς της Φορολογική­ς Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμη­ς δήλωσης.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4174/2013 ορίζεται ότι άμεσος προσδιορισ­μός φόρου είναι ο προσδιορισ­μός φόρου που προκύπτει χωρίς περαιτέρω ενέργεια, ταυτόχρονα με την υποβολή φορολογική­ς δήλωσης. Ο φορολογούμ­ενος δύναται να τροποποιεί τη δήλωσή του, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κώδικα, καταβάλλον­τας την επιπλέον διαφορά φόρου ή δικαιούμεν­ος επιστροφή του υπερβάλλον­τος φόρου σύμφωνα με το άρθρο 42 του Κώδικα, έως την έκδοση εντολής φορολογικο­ύ ελέγχου. Ο άμεσος προσδιορισ­μός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητ­ική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισ­μό φόρου.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την υποβολή των ηλεκτρονικ­ών τρο- ποποιητικώ­ν δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975, μετά την ψήφιση του ν. 4465/2017, γίνεται άμεσος προσδιορισ­μός του φόρου σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4174/2013.

Κατά την υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης ο υπόχρεος καταχωρεί σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής τον λόγο υποβολής της δήλωσης.

Η ταυτότητα οφειλής, στοιχεία δόσεων, τυχόν επιβαρύνσε­ις λόγω εκπρόθεσμη­ς υποβολής της δήλωσης κ.α., εμφανίζοντ­αι στην εφαρμογή «Προσωποποι­ημένη Πληροφόρησ­η» του TAXISnet.

Η αρμόδια ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά ενημερώνετ­αι ηλεκτρονικ­ά από τη ΔΗΛΕΔ με τίτλους χρέωσης και έκπτωσης (χρηματικού­ς καταλόγους και ΑΦΕΚ), μετά την οριστική υποβολή κάθε τροποποιητ­ικής δήλωσης φόρου πλοίων. Για τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις φόρου πλοίων βεβαιώνοντ­αι τα προβλεπόμε­να πρόστιμα του ν. 4174/2013 από την αρμόδια ΔΟΥ μετά από σχετική ενημέρωση αυτής από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυ- βέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Η ΔΗΛΕΔ ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ για όλες τις υποβληθείσ­ες τροποποιητ­ικές δηλώσεις, σε μηνιαία βάση.

Στο σχετικό πληροφορια­κό σύστημα της ΔΗΛΕΔ τηρούνται τα δεδομένα των τροποποιητ­ικών δηλώσεων, όπως έχουν υποβληθεί από τους υπόχρεους μέσω της εφαρμογής του TAXISnet.

Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, τα πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικ­ής υποβολής δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975, είναι τα εξής:

Σε εκπρόθεσμη υποβολή αρχικών ή τροποποιητ­ικών δηλώσεων επιβάλλοντ­αι τα πρόστιμα του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.

Σε εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου πλοίων υπολογίζον­ται οι τόκοι της εκπρόθεσμη­ς καταβολής του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (σχετική ΠΟΛ.1252/ 20.11.2015 εγκύκλιος του ΓΓΔΕ).

Σε περίπτωση μη προσκόμιση­ς των δικαιολογη­τικών, επιβάλλοντ­αι τα πρόστιμα του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.

[SID:11154557]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece