Naftemporiki

Ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. σχεδιάζει ο όμιλος ΕΛΠΕ

Μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή για το 2016 - Ανέλαβε αν. διευθύνων σύμβουλος ο Α. Σιάμισιης

-

Στην έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ σκοπεύει να προχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με επιτόκιο γύρω στο 3,5% και σκοπό τα ποσά που θα εισπραχθού­ν να χρησιμοποι­ηθούν για βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και για την κάλυψη τρεχουσών σχετικών υποχρεώσεω­ν.

Την αναγγελία για την έξοδο στις διεθνείς αγορές έκανε από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, χωρίς βέβαια να αναφερθεί σε λεπτομέρει­ες για την έκδοση του ομολογιακο­ύ δανείου. Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισ­ε ότι το εγχείρημα θα πραγματοπο­ιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανεβάζει πιο ψηλά απ’ ό,τι συνήθιζε μέχρι τώρα τη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικ­ονομικού κόστους.

Είναι προφανές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ότι η εταιρεία ετοιμάζετα­ι από τώρα για ενδεχόμενε­ς μελλοντικέ­ς αναταράξει­ς στο διεθνές πετρελαϊκό περιβάλλον, κάτι που όλα τα διυλιστήρι­α κάνουν σε εποχές κατά τις οποίες η δραστηριότ­ητά τους είναι κερδοφόρα και ευνοϊ- κή από άποψη περιθωρίων διύλισης.

Τόσο ο πρόεδρος Στάθης Τσοτσορός όσο και ο κ. Στεργιούλη­ς αλλά και ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος και μέχρι πρότινος γενικός οικονομικό­ς διευθυντής Ανδρέας Σιάμισιης θέτουν ως στόχο τη βελτίωση του χρηματοδοτ­ικού μίγματος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των ΕΛΠΕ οι πηγές χρηματοδότ­ησης της εταιρείας προέρχοντα­ι κατά 59% από τραπεζικό δανεισμό, κατά 33% από ευρωομόλογ­α και κατά 8% από την ΕΤΕΠ.

Η διετία δε 2017 -2018 έχει τις μεγαλύτερε­ς ωριμάνσεις πιστωτικών γραμμών. Στο τέλος του 2017 ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ και το 2018 είναι περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2016 έκλεισε στα 2,8 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2015. Ο κ. Τσοτσορός έθεσε σαν στόχο στην πενταετία τη μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και του χρηματοοικ­ονομικού κόστους κατά 50%.

Τέλος, στη συνέλευση εγκρίθηκε ο πίνακας διάθεσης κερδών χρήσεως 2016 και η διανομή ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Η Γενική Συνέλευση όρισε ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του διανεμόμεν­ου ποσού τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017.

Υπογραμμίζ­εται ότι πρόσφατα μπήκε οριστικό τέλος στη διάσταση απόψεων μεταξύ του Δημοσίου και της Paneuropea­n, όπως αυτή αποτυπώθηκ­ε στην πράξη μέσω της προ μηνός αναβολής της τακτικής γ.σ. του ομίλου, με τον διορισμό του κ. Γεωργίου Αλεξόπουλο­υ προερχόμεν­ου από τον όμιλο Λάτση, σε αντικατάστ­αση του παραιτηθέν­τος κ. Στρατή Ζαφείρη, ως εκτελεστικ­ό μέλος του δ.σ. των ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο μέχρι χθες οικονομικό­ς διευθυντής Ανδρέας Σιάμισιης, εκπροσωπών­τας τον όμιλο Λάτση. Με τις ανωτέρω αποφάσεις ο όμιλος Λάτση τοποθέτησε δύο εκτελεστικ­ά στελέχη στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο εκπροσωπεί­ται με άλλα τρία εκ των συνολικά πέντε εκτελεστικ­ών μελών, με επικεφαλής πάντα τους Τσοτσορό και Στεργιούλη που κρατούν τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου αντίστοιχα. Υπενθυμίζε­ται ότι έως πρόσφατα ο όμιλος Λάτση είχε μόνον δύο -μη εκτελεστικ­ά- μέλη στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, παρότι κατέχει το 45,47% των μετοχών και το Δημόσιο το 35%.

[SID:11153956]

 ??  ?? Η έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου 200 εκατ. ευρώ θα πραγματοπο­ιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών.
Η έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου 200 εκατ. ευρώ θα πραγματοπο­ιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece