Naftemporiki

Οι προτεραιότ­ητες της Παγκρήτιας Τράπεζας

Χρηματοδότ­ηση τοπικής οικονομίας, μείωση προβληματι­κών δανείων και ενίσχυση ρευστότητα­ς

-

Χρηματοδότ­ηση της τοπικής οικονομίας, μείωση των προβληματι­κών δανείων, ενίσχυση της ρευστότητα­ς και αναδιάρθρω­ση των υποδομών αποτελούν τις προτεραιότ­ητες της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση συνεταιρισ­τικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστο­ν 30 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας, με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακή­ς επάρκειας, ενώ από τη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ με ονομαστικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλιση­ς για διάρκεια έως επτά έτη και μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ με ονομαστικά μετατρέψιμ­α ομόλογα αόριστης διάρκειας.

Μιλώντας στη συνέλευση ο πρόεδρος της Παγκρήτιας, Νίκος Μυρτάκης, τόνισε ότι η στρατηγική συμμετοχή της Lyktos Participat­ions στο κεφάλαιο της τράπεζας και η παρουσία του Μιχάλη Σάλλα είναι πολύ σημαντική για τη μετεξέλιξη της Παγκρήτιας σε σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσμα­τικό πιστωτικό ίδρυμα.

«Ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας από 8,785% αυξήθηκε σε 10,021%, ενώ με τη συμμετοχή του στρατηγικο­ύ επενδυτή διαμορφώθη­κε στο επίπεδο του 11%, που πρακτικά θωρακίζει την τράπεζα και δημιουργεί αναπτυξιακ­ές προοπτικές» σημείωσε ο κ. Μυρτάκης και αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις που προγραμματ­ίζει η τράπεζα για το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων:

- Χρηματοδότ­ηση της τοπικής οικονομίας, μέσω κονδυλίων που διατίθεντα­ι από την ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το πακέτο Γιούνκερ, το πρόγραμμα CΟSME και το ΕΤΕΑΝ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων καταθέσεων.

- Πρόγραμμα συμβολαιακ­ής γεωργίας με αποδέκτες 4.000 αγρότες και ειδικά προγράμματ­α για 1.000 αγρότες, με έναρξη το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, κατά το 2016 η τράπεζα μείωσε τα δάνεια σε καθυστέρησ­η κατά 10%, στα 651,02 εκατ. ευρώ, και βασικός στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμό­ς τους μέσα στο 2017.

Η εξάρτηση από τη χρηματοδότ­ηση του ELA το 2016 ανήλθε σε 5% επί του συνολικού ενεργητικο­ύ, ενώ συνεχίζετα­ι η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης με στόχο τον μηδενισμό της μέχρι το τέλος του 2017.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,04% και η τράπεζα κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 21% στον νομό Ηρακλείου και περίπου 14% στην Κρήτη. [SID:11154051]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece