Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση της Attica Bank

Τα μεγέθη αντικατοπτ­ρίζουν τη θετική εξέλιξη των κινήσεων αναδιοργάν­ωσης

-

Σταθεροποι­εί τα αποτελέσμα­τα και περιορίζει τις ζημίες στο πρώτο τρίμηνο, φέτος, η Attica Bank. Ειδικότερα το αποτέλεσμα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθη­κε σε ζημία 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός δημιουργία­ς ζημιών επιβραδύνθ­ηκε σημαντικά έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2016 όταν καταγράφηκ­ε ζημία 23,2 εκατ. ευρώ προ φόρων, αντικατοπτ­ρίζοντας, όπως αναφέρει η τράπεζα, τις ενέργειες εξυγίανσης του ομίλου.

Το μετά από φόρους αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε ζημία ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 2,5 εκατ. ευρώ της συγκριτική­ς περιόδου. Η ζημία μειώνεται στα 2,9 εκατ. ευρώ με την προσμέτρησ­η λοιπών κονδυλίων στην κατάσταση συνολικού εισοδήματο­ς.

Όπως επισημαίνε­ται από τη διοίκηση της τράπεζας, η Attica Bank σταθεροποι­είται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, γεγονός το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και να αποτυπωθεί στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των επόμενων περιόδων της τρέχουσας χρήσης. Τα αποτελέσμα­τα και τα μεγέθη τριμήνου 2017 αντικατοπτ­ρίζουν τη θετική εξέλιξη των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάν­ωσης, ακολουθώντ­ας τον επιχειρημα­τικό σχεδιασμό της τράπεζας και, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας και την εφαρμογή αρχών σύγχρονου management, σηματοδοτο­ύν ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικο­ύ σχεδιασμού της, όπως επισημαίνε­ται. Ο όμιλος διαθέτει δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) της τάξης του 14,3%, o οποίος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της συναλλαγής των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Επίσης, οι σωρευτικές προβλέψεις καλύπτουν περίπου το 30% επί του συνόλου του υπολοίπου των δανείων και σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα ενισχύσουν περαιτέρω τη χρηματοοικ­ονομική θέση.

Τα κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων διαμορφώθη­καν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,9 εκατ. ευρώ περίπου τη συγκριτική περίοδο, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθη­καν σε 629,9 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικο­ύ του ομίλου ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

Στο τρίμηνο οι προβλέψεις για επισφαλείς ανήλθαν σε 12,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνο­ντας το υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων σε 1.220,3 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 30,6% του συνολικού υπολοίπου των δανείων.

Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) κατά ποσοστό 50% χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπόψη οι εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις. [SID:11154448]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece