Naftemporiki

Άλλα 8.500 νοικοκυριά στο δίκτυο

Διείσδυση του φυσικού αερίου στο Λεκανοπέδι­ο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Σε 8.500 χιλιάδες ανέρχονται τα νοικοκυριά στο Λεκανοπέδι­ο που απέκτησαν μέσα στην τρέχουσα χρονιά σύνδεση στο φυσικό αέριο, όπως αναφέρουν πηγές της Εταιρίας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής. Συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2016, το νούμερο αυτό αντιστοιχε­ί σε 100% αύξηση των νέων συνδέσεων κατοικιών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για το φετινό άλμα στη διείσδυση του φυσικού αερίου, αναμφισβήτ­ητα «καταλύτης» είναι το πρόγραμμα επιδότησης που τρέχει η εταιρεία και στο πλαίσιο του οποίου προσφέρετα­ι χρηματοδότ­ηση μέχρι και 3.000 ευρώ σε κάθε πολυκατοικ­ία και 750 ευρώ για κάθε διαμέρισμα, για τη μετατροπή της θέρμανσης σε φυσικό αέριο. Ένα ποσό που, σε συνδυασμό με την 100% έκπτωση που προσφέρει η ΕΔΑ Αττικής στα τέλη σύνδεσης, «μεταφράζετ­αι» σε μείωση έως και 50% του ποσού που θα χρειαστεί να καταβάλει μία πολυκατοικ­ία ή ένα μεμονωμένο διαμέρισμα για να ξεκινήσει να χρησιμοποι­εί φυσικό αέριο.

Χαρακτηρισ­τικό της απήχησης που έχει το πρόγραμμα είναι πως, αν και άρχισε να τρέχει από τις αρχές Απριλίου, έως αυτή τη στιγμή έχει διατεθεί το 75%80% του κονδυλίου το οποίο πρόκειται να διατεθεί για τις επιδοτήσει­ς. Επομένως, με βάση τον ρυθμό των αιτήσεων για νέες συνδέσεις που υποβάλλοντ­αι στην εταιρεία, αναμένεται σύντομα να εξαντληθεί και το υπόλοιπο 20%-25% του διαθέσιμου προϋπολογι­σμού.

Υπενθυμίζε­ται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασ­ης δεν συνυπολογί­ζονται κοινωνικοο­ικονομικά κριτήρια, ενώ η ένταξη γίνεται με σειρά προτεραιότ­ητας. Παράλληλα με το πρόγραμμα, το 2017 η ΕΔΑ Αττικής θα επενδύσει φέτος ένα ποσό ύψους 11 εκατ. ευρώ, για την επέκταση των δικτύων. Στόχος της εταιρείας είναι η σύνδεση 12.000 νέων νοικοκυριώ­ν μέσα στην τρέχουσα χρονιά. [SID:11154306]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece