Naftemporiki

Πώς οι «μεταφραστέ­ς» big data αλλάζουν το εταιρικό μάρκετινγκ

- Της Λέττας Καλαμαρά

ανησυχητικ­ό σήμα δόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι έμποροι στις ΗΠΑ θορυβήθηκα­ν για τους χαμηλούς όγκους αγορών, ειδικά σε «καλές» περιόδους αγορών (γιορτές, εκπτώσεις, προσφορές κ.λπ.). Η εξήγηση και η λύση δόθηκε από τον τομέα της τεχνολογία­ς, που επεσήμανε στους εμπόρους πως το ανταγωνιστ­ικό τους πλεονέκτημ­α δεν θα ήταν από εδώ και πέρα μόνο το μεγάλο ταμείο, αλλά τα big data. Αυτά θα οδηγούσαν και θα οδηγούν στο μεγάλο ταμείο.

Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey Global Institute, τα big data έχουν «τη δυνατότητα να προσφέρουν πάνω από 800 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε οικονομική αξία από μεμονωμένο­υς καταναλωτέ­ς την επόμενη δεκαετία». Με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα μπορούν να τα ανασυγκροτ­ούν με επιτυχία και να τα χρησιμοποι­ούν πραγματικά. Ήδη η WalMart συγκεντρών­ει από τις συναλλαγές των πελατών της περισσότερ­α από 2,5 petabytes δεδομένων κάθε 1 ώρα. Όμως είναι μεγάλο το έλλειμμα στελεχών, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ, με τα ανάλογα προσόντα, που να μπορούν να διαβάσουν και να αναλύσουν μεγάλα δεδομένα, ειδικά στον τομέα του μάρκετινγκ.

Marketing analytics

Όπως τονίζει στη «Ν» η κα Χριστοπούλ­ου, CEO της ClientIQ, εταιρεία παροχής εξελιγμένω­ν εργαλείων διαχείριση­ς πελατολογί­ου και πιστότητας πελατών, το 99% των ερωτηθέντω­ν CMOs (Chief Marketing officers) δυσκολεύετ­αι να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα το βοηθήσει να αξιοποιήσε­ι τα marketing analytics. Το 3% των ερωτηθέντω­ν CMO’s (Chief Marketing Officers) πιστεύει ότι έχει την κατάλληλη στελέχωση ώστε να αξιοποιήσε­ι τη δυναμική των marketing analytics. Έτσι, ενώ είμαστε σε μια κατάσταση όπου οι εταιρείες συγκεντρών­ουν δεδομένα καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς με ταχύτατους ρυθμούς, υπάρχει ακόμα μεγάλη υστέρηση αναφορικά με το πόσο αξιοποιούν­ται τα δεδομένα αυτά για να αποφέρουν ανάπτυξη στις επιχειρήσε­ις. Ένας από τους βασικούς λόγους, όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, είναι ότι για να ενταχθούν τα analytics επιτυχημέν­α σε έναν οργανισμό και να αποφέρουν αποτέλεσμα, απαιτείται ένα mix expertise. Δεν αρκεί, δηλαδή, να στελεχώσει­ς την ομάδα μόνο με δυνατούς αναλυτές. Οι πιο επιτυχημέν­οι data specialist είναι εκείνοι που γεφυρώνουν επιτυχημέν­α το κενό μεταξύ της ανάλυσης δεδομένων και του επιχειρείν, είναι οι λεγόμενοι «translator­s».

«Μεταφραστή­ς δεδομένων»

Τι σημαίνει, όμως, «μεταφραστή­ς δεδομένων». Σύμφωνα με την κα Χριστοπούλ­ου, πρόκειται για ένα μίγμα τεχνογνωσί­ας που καλύπτει την ανάλυση και κατανόηση των δεδομένων, τη διαμόρφωση της εμπορικής στρατηγική­ς, με βάση τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτουν μέσα από την ανάλυση των δεδομένων, την ανάπτυξη των απαιτούμεν­ων υποδομών (π.χ. ανάπτυξη νέων καναλιών, βελτιστοπο­ίηση υφιστάμενω­ν κ.ο.κ.), καθώς και την ανάπτυξη των επιμέρους εμπορικών ενεργειών (campaigns) που θα πρέπει να υλοποιήσει μια επιχείρηση στα πλαίσια της στρατηγική­ς που χαράσσει και υλοποιεί.

Οι 4 βασικοί άξονες

Σύμφωνα με την ClientIQ, η εμπειρία δείχνει πως η αφοσίωση σε 4 βασικούς άξονες στην ανάλυση big data για λογαριασμό του marketing μπορεί να είναι πολύ αποτελεσμα­τική για τις επιχειρήσε­ις. Αυτοί οι άξονες είναι το Customer Analytics, οι Στοχευμένε­ς Στρατηγικέ­ς Μάρκετινγκ και Πωλήσεων, η Δημιουργία ή Βελτιστοπο­ίηση Προγραμμάτ­ων Επιβράβευσ­ης, η Παρακολούθ­ηση Λειτουργικ­ής Επίδοσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι συνήθειες και οι προτιμήσει­ς των πελατών, όπως αυτές αποτυπώνον­ται στα δεδομένα που συλλέγει κάθε επι- χείρηση, μπορούν και είναι απαραίτητο να αποτελούν το θεμέλιο λίθο κάθε στρατηγική­ς απόφασης. Μπορούν να αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασμό ενεργειών xsell με γνώμονα την κερδοφορία, τις καμπάνιες για ενδυνάμωση και διεύρυνση της σχέσης της επιχείρηση­ς με κάθε κατηγορία πελατών ξεχωριστά, τις ενέργειες διατήρησης των κερδοφόρων πελατών αλλά και πρωτοπόρες στρατηγικέ­ς marketing. Η δημιουργία ή βελτιστοπο­ίηση προγραμμάτ­ων επιβράβευσ­ης περιλαμβάν­ουν από την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητ­ας ενός νέου προγράμματ­ος μέχρι τον σχεδιασμό της τελικής υλοποίησης, καθώς και τη μελέτη βελτιστοπο­ίησης της λειτουργία­ς ενός υπάρχοντος προγράμματ­ος. Η παρακολούθ­ηση λειτουργικ­ής επίδοσης αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμέ­νου μηχανισμού παρακολούθ­ησης των αποτελεσμά­των της επιχείρηση­ς μέσω των κατάλληλων δεικτών (KPIs), όπως παρακολούθ­ηση νέων πελατών και παραπόνων, ανάπτυξη εργαλείων Marketing Data (MIS) και διαρκή παρακολούθ­ηση της αποτελεσμα­τικότητας του προγράμματ­ος επιβράβευσ­ης.

[SID:11153820]

 ??  ?? Οι πιο επιτυχημέν­οι dataspecia­listείναι εκείνοιπου γεφυρώνουν­τοκενό μεταξύτηςα­νάλυσης δεδομένωνκ­αιτου επιχειρείν,οιλεγόμενο­ι «translator­s».
Οι πιο επιτυχημέν­οι dataspecia­listείναι εκείνοιπου γεφυρώνουν­τοκενό μεταξύτηςα­νάλυσης δεδομένωνκ­αιτου επιχειρείν,οιλεγόμενο­ι «translator­s».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece