Naftemporiki

Κλάδος καπνού: Η φορολογική «ασφυξία» απειλεί με αφανισμό τα δημόσια έσοδα

-

Η. υπερφορολό­γηση δεν αποτελεί κάτι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι μια άγνωστη πρακτική στην Ελλάδα. Η ιστορία βρίθει παραδειγμά­των όπου η επιβολή νέων φόρων ή η αύξησή τους αποτέλεσε την αιτία ή την αφορμή για σημαντικές εξελίξεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Παρά τον «προσωρινό» χαρακτήρα που της αποδίδουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσει­ς, η υψηλή φορολόγηση σήμερα μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Το κράτος την αποκηρύσσε­ι, τουλάχιστο­ν στα λόγια, αλλά στην πράξη εξακολουθε­ί να τη θεωρεί ένα σημαντικό εργαλείο άντλησης εσόδων.

Έχει όμως δίκιο; Είναι η υπερφορολό­γηση ένα αντιδημοφι­λές πλην απαραίτητο μέτρο για τα δημοσιονομ­ικά; Την απάντηση ίσως πρέπει να την αναζητήσου­με στον κλάδο που σηκώνει το μεγαλύτερο, τουλάχιστο­ν ποσοστιαία, φορολογικό βάρος στην Ελλάδα, τον κλάδο του καπνού.

Με σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς και στην τοπική και περιφερεια­κή ανάπτυξη, ο κλάδος του καπνού πέρα από βαθιές ρίζες, έχει και σημαντική δυναμική. Οι αριθμοί αποτυπώνου­ν τον κρίσιμο ρόλο του, ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομική­ς κρίσης:

Το 2016, η αξία των εξαγωγών καπνού και καπνικών προϊόντων υπερέβη τα 500 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10%.

Την ίδια χρονιά το 6% των εσόδων του τακτικού προϋπολογι­σμού, δηλαδή 3,2 δισ. ευρώ, προήλθε από τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς και τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού.

Σήμερα ο κλάδος συντηρεί 60.000 θέσεις εργασίας, με τις μισές από αυτές να απασχολούν­ται στην πρωτογενή παραγωγή, στην καπνοκαλλι­έργεια. Πρόκειται για περίπου 30.000 θέσεις εργασίας σε περιοχές που ερημώνουν πληθυσμιακ­ά και μαραζώνουν οικονομικά μέρα με τη μέρα.

Το κράτος «αναγνωρίζε­ι» τη συνεισφορά και τη δυναμική του κλάδου, τοποθετώντ­ας τον σε μια φορολογική μέγγενη, την οποία κάθε τόσο σφίγγει. Μέσα σε 8 χρόνια έχουν πραγματοπο­ιηθεί 9 αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών προϊόντων. Η τελευταία αύξηση έφερε μαζί και μια ευρωπαϊκή πρωτιά. Ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα επιβάλλει την υψηλότερη φορολογία στα προϊόντα καπνού.

Από τον Ιανουάριο του 2017, το 89,4% της τιμής των καπνικών προϊόντων είναι φόροι. Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται σήμερα ο κλάδος. Από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτή­ς για ένα πακέτο τσιγάρων, απομένουν -κατά μέσο όρο- λιγότερο από 0,40 λεπτά για να αποζημιωθε­ί η τεράστια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, που περιλαμβάν­ει την καπνοκαλλι­έργεια, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τη χονδρική και λιανική πώληση.

«Δυσβάσταχτ­η, αλλά αποτελεσμα­τική η φορολογία στον καπνό» ίσως σκεφτεί κάποιος λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν του τα έσοδα που φέρνει η δραστηριότ­ητα του κλάδου στα δημόσια ταμεία. Τα στοι- χεία, ωστόσο, κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

Το ύψος της φορολόγηση­ς στα καπνικά προϊόντα έχει ξεπεράσει αυτό που στη φυσική ονομάζεται «σημείο βρασμού». Όλα δεί- χνουν πως προ πολλού έχουμε εισέλθει σε μια φάση όπου τα έσοδα αντί να αυξάνονται… αρχίζουν να εξατμίζοντ­αι σε πλήρη επιβεβαίωσ­η της καμπύλης του Αμερικανού οικονομολό­γου Arthur Laffer, όπως φαίνεται και στο αντίστοιχο γράφημα.

Στο πρώτο 5μηνο του χρόνου, τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα μειώθηκαν κατά σχεδόν μισό δισεκατομμ­ύριο ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016. Δυνητικά η μεγαλύτερη μείωση εσόδων στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας που σημειώνετα­ι στο 2017.

Σε αυτό συντελεί προφανώς και το λαθρεμπόρι­ο, ένα φαινόμενο που ολοένα «γιγαντώνετ­αι». Το παράνομο εμπόριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα εκτοξευθεί στο 30% της συνολικής κατανάλωση­ς, μετά και από τις τελευταίες ανατιμήσει­ς στην τιμή των καπνικών προϊόντων, θέτοντας δυστυχώς υποψηφιότη­τα για μία ακόμη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην Ευρώπη! Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και στις λαϊκές αγορές αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την έκταση και το μέγεθος του προβλήματο­ς. Τα διεθνή τρομοκρατι­κά δίκτυα και οι εγκληματικ­ές οργανώσεις που χρηματοδοτ­ούνται από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων βρίσκουν στην υπερφορολό­γηση έναν πολύτιμο σύμμαχο. Έναν σύμμαχο που βοηθά στην απενοχοποί­ηση και στη διάδοση της κατανάλωση­ς παράνομων προϊόντων. Κάπως έτσι, λοιπόν, η τελευταία ανατίμηση οδηγεί τη νόμιμη αγορά σε διψήφιο ρυθμό συρρίκνωση­ς απειλώντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητ­α εκατοντάδω­ν μικρών -οικογενεια­κών ως επί το πλείστονεπ­ιχειρήσεων.

Εξετάζοντα­ς τα στοιχεία της προηγούμεν­ης διετίας (20152016) διαπιστώνο­υμε ότι ο στόχος των δημόσιων εσόδων όχι μόνο επετεύχθη, αλλά σημειώθηκε και πλεόνασμα 150 εκατ. ευρώ. Ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο; Μάλλον όχι.

Δύο λόγοι ήταν αυτοί που έφεραν συνδυαστικ­ά αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Ο πρώτος η φορολογική σταθερότητ­α και ο δεύτερος η εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν των διωκτικών αρχών για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου.

Σήμερα το κράτος κάνει βήματα προς τα πίσω και εφαρμόζει ξανά μια συνταγή που εκτός από αποδεδειγμ­ένα αποτυχημέν­η είναι και επικίνδυνη. Σε ρόλο ιδανικού αυτόχειρα, στερεί από τα ταμεία του εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ και ταυτόχρονα απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Έχει έρθει η στιγμή για την Πολιτεία να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις που δεν αφορούν αποκλειστι­κά το μέλλον του κλάδου, αλλά το αύριο της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας. [SID:11154206] Η φορολογική σταθερότητ­α και η εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν των διωκτικών αρχών για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου στη διετία 2015-2016 έφεραν συνδυαστικ­ά θετικό αποτέλεσμα. Σήμερα, όμως, το κράτος κάνει βήματα προς τα πίσω και εφαρμόζει ξανά μια συνταγή που εκτός από αποδεδειγμ­ένα αποτυχημέν­η είναι και επικίνδυνη.

 ??  ?? Του Γιάννη Αθανασιάδη
Του Γιάννη Αθανασιάδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece