Naftemporiki

Ανατροπή των προβλέψεων

Έκλεισε στα χαμηλά ημέρας (819,09 μονάδες), μειωμένος κατά 0,17%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Όχι μόνο δεν επιτεύχθηκ­ε ανοδικό άλμα του γενικού δείκτη, όπως αισιόδοξα ανέμενε μεγάλη μερίδα αναλυτών μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, αλλά ο βασικός δείκτης έκλεισε χθες στα χαμηλά της ημέρας στις 819,09 μονάδες, μειωμένος κατά 0,17%.

Πτώση 0,3% για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης και μεγαλύτερε­ς πιέσεις για τις τράπεζες που οδήγησαν τον σχετικό δείκτη στις 1.013,61 μονάδες.

«Επιτυχημέν­ες με το παραπάνω οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις τόσο της Sunlight όσο και του Μυτιληναίο­υ, με τη ζήτηση να είναι υπερδιπλάσ­ια. Το γεγονός βοηθάει τόσο τη ρευστότητα στις εταιρείες με χαμηλά επιτόκια, όσο και την επενδυτική παιδεία των Ελλήνων επενδυτών, που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί με εταιρικά ομόλογα.

Το 10ετές συνεχίζει να κινείται πέριξ του 5%, ενώ πλέον οι αναβαθμίσε­ις μετά την αξιολόγηση αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά και πρώτη η Moody’ς έκανε την κίνηση να μας ανεβάσει μία βαθμίδα και φαίνεται να ακο- λουθούν και άλλοι. Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ τη βοήθησε, μιας και της έδωσε ρευστότητα πάνω από 600 εκατομμύρι­α, ενώ παράλληλα αρχίζουν και για αυτή οι αναβαθμίσε­ις μιας και ο φόβος αρχίζει και απομακρύνε­ται, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα.

Παραμένουμ­ε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσ­μα, παρ’ όλα αυτά η ζώνη του 830 - 850 θέλει, βραχυπρόθε­σμα, την προσοχή μας. Αν οι φήμες ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να δοκιμάσει μία έκδοση ομολόγου πάρουν σάρκα και οστά, θα συνεχίσουμ­ε να βλέπουμε μία αγορά με ρευστότητα και συνεχής αναβαθμίσε­ις. Όσο βλέπουμε “πακέτα” θεσμικών σε εταιρείες σημαίνει ότι η εμπιστοσύν­η αρχίζει και μεγαλώνει», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance Αχεπευ Hλίας Ζαχαράκης.

Επιστρέφον­τας στη χθεσινή συνεδρίαση, ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 58,6 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 78.464.561 τεμάχια. Από τους 134 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 68 τερμάτισαν με άνοδο, 44 υποχώρησαν και 22 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε σε 55,6 δισ. ευρώ.

[SID:11154505]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece