Naftemporiki

Κέρδη στην Ευρώπη από τις τράπεζες

Σταθεροποί­ηση στη Wall Street με έμφαση σε εταιρείες κοινής ωφέλειας

- Της Νατάσας Στασινού

Το σχέδιο διάσωσης των δύο τραπεζών του Βένετο από τη Ρώμη πυροδότησε τραπεζικό ράλι στο Μιλάνο και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον και στον κλάδο τροφίμων, με την προσοχή να στρέφεται στις πιέσεις, που ασκεί ο ακτιβιστής επενδυτής Ντάνιελ Λεμπ στη Nestle.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο Euro Stoxx 50 με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,5%. Ο δείκτης των τραπεζών του ευρώ σημείωσε άνοδο 1,1%, με «οδηγό» την ιταλική Intesa, που είδε τη μετοχή της να εξασφαλίζε­ι κέρδη της τάξης του 3,5%.

Η τελευταία αποκτά των έλεγχο του καλού ενεργητικο­ύ των δύο μικρών ιταλικών τραπεζών έναντι του συμβολικού ποσού του 1 ευρώ.

Στον κλάδο τροφίμων, η Nestle έκανε άλμα 4,3%, καθώς έγινε γνωστό ότι ο Λεμπε απέκτησε στην ελβετική εταιρεία μετοχικό μερίδιο άνω του 1% και την παρότρυνε να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των περιθωρίου κέρδους, να προβεί σε επαναγορά ιδίων μετοχών και να πουλήσει το μερίδιο, που διατηρεί στη L’Oreal.

Ανά τη γηραιά ήπειρο, ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η σημείωσαν άνοδο 0,3%, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε σχεδόν 0,6% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,8%.

Εικόνα σταθεροποί­ησης είχαμε στη Wall Street, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρών­εται στις επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας. Ο συγκεκριμέ­νος κλάδος στον δείκτη S&P 500 παρουσίαζε άνοδο 0,8% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, ενώ κέρδη της τάξης του 0,7% εμφάνιζε και εκείνος των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών. Από την άλλη πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι τεχνολογία­ς και πρώτων υλών. Σε μία ένδειξη της απουσίας νευρικότητ­ας, πάντως, ο δείκτης μεταβλητότ­ητας VIX έκανε «βουτιά» στις 9,9 μονάδες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης ήταν 11% χαμηλότερο­ς σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων τριάντα συνεδριάσε­ων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. [SID:11154672]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece