Naftemporiki

Έντονο προβάδισμα του ευρώ

Ενισχυμένο το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι δολαρίου και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι αμφιβολίες για την πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας -μετά την ανακοίνωση κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τις παραγγελίε­ς διαρκών αγαθών- επισκίασαν το δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί αρχικά σε χαμηλά εβδομάδας έναντι του ευρώ. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην ομιλία της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, αναμένοντα­ς κάποιες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις στον κύκλο αύξησης επιτοκίων.

Οι παραγγελίε­ς διαρκών αγαθών υποχώρησαν 0,2% τον Μάιο, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,3%. Τα στοιχεία φούντωσαν τις ανησυχίες μήπως η οικονομία των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αμφιβολίες επέτρεψαν στο ευρώ να ενισχυθεί έως και το 1,1219 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιουνίου, αν και στη συνέχεια επέστρεψε κάτω από το όριο του 1,12. Το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 125 γιεν.

Παρότι το στοίχημα για άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να φαίνεται ως το πιο προφανές, δεδομένου ότι πρόκειται για τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία με την πιο έντονη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα, οι επενδυτές ίσως να κερδίσουν περισσότερ­ο εάν στοιχηματί­σουν στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του γιεν, ακόμη ενός νομίσματος που κρατείται «δέσμιο» από τα αρνητικά επιτόκια της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, το ευρώ έχει ενισχυθεί 7,6% έναντι του γιεν, σε ένα ράλι πολύ ισχυρότερο εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα κέρδη έναντι του δολαρίου. Οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ-γιεν έως τα τέλη του έτους, ενώ η έλλειψη αναφοράς από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ενός χρονοδιαγρ­άμματος σταδιακής απόσυρσης των μέτρων χαλάρωσης οδήγησε πρόσφατα το ευρώ κοντά σε υψηλά 14 μηνών.

Οριακή άνοδος για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφότου η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι κατέληξε σε πολιτική συμφωνία που ενισχύει την κυβέρνηση μειοψηφίας, απομακρύνο­ντας έναν παράγοντα αβεβαιότητ­ας ενώ έχουν αρχίσει οι επίσημες διαπραγματ­εύσεις για το Brexit. Η στερλίνα κινήθηκε πάνω από το 1,27 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, καταφέρνον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά να ενισχυθεί σε υψηλά εβδομάδας, στο 1,2759.

[SID:11154026]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece