Naftemporiki

Ράλι του ελληνικού χρέους

Στα χαμηλά 8 ετών η απόδοση του 10ετούς της Αθήνας - Αποκλιμάκω­ση και στην Ιταλία

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 υποχώρησε χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, στον απόηχο της αναβάθμιση­ς του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγησή του για την Ελλάδα σε Caa2 από Caa3, μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλάζοντας παράλληλα και την προοπτική του σε θετική από σταθερή. «Υπήρχαν φήμες για αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, αλλά αυτό που αποτέλεσε πραγματική έκπληξη ήταν οι θετικές προοπτικές, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και για νέα αναβάθμιση», εκτιμά ο Ντάνιελ Λεντζ της DZ Bank. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 5,3% με το spread στις 509 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2019 διαμορφώθη­κε στο 3,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Ιούλιο του 2017 παρέμεινε στο 1,9%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα δύο εκατομμύρι­α ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως για να προχωρήσει στη διάσωση δύο προβληματι­κών πιστωτικών ομίλων της, στηρίζοντα­ς το τραπεζικό σύστημα, το οποίο θεωρείται τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η Κομισιόν έβαλε τέλος στις φημολογίες πολλών μηνών για το εάν τελικά η Ιταλία θα μπορούσε να παρακάμψει το ρυθμιστικό πλαίσιο που αποτρέπει κρατικές διασώσεις, δίνοντας την έγκριση για τη συμφωνία. Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα επιβαρύνετ­αι από επισφαλή δάνεια και η προοπτική κάποιας ελάφρυνσης αποδείχτηκ­ε αρκετή για τους επενδυτές για να αγοράσουν ιταλικά κρατικά ομόλογα, παρά τον επιπλέον δανεισμό που συνεπάγετα­ι μία τέτοια διάσωση. «Οι αρνητικές επιπτώσεις για το ιταλικό κράτος θα αντισταθμι­στούν από το θετικό αντίκτυπο για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα», ανέφερε στρατηγικό­ς αναλυτής της BBVA. Έτσι, μετά την αρχική άνοδο των αποδόσεων στην αρχή της συνεδρίαση­ς, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα γνώρισαν από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,87%, προτού επιστρέψει στο 1,90%. Οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων παρέμειναν αμετάβλητε­ς. To spread του 10ετούς ιταλικού έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού κινήθηκε από 168 μονάδες βάσης αρχικά στις 164 μονάδες βάσης στο τέλος της συνεδρίαση­ς. Στρατηγικο­ί αναλυτές της BBVA πιστεύουν ότι εάν χρησιμοποι­ηθεί και το σύνολο των 17 δισ. ευρώ, αυτό θα προσθέσει 1% στο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

[SID:11154662]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece