Naftemporiki

Στο προσεχές διάστημα θα κριθεί η προσπάθεια εξόδου στις αγορές

Η αναβάθμιση από τη Moody's οδήγησε σε περαιτέρω με μείωση των αποδόσεων των ομολόγων

- Της Έφης Τριήρη

Στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση εκτινάχθηκ­αν χθες οι τιμές των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, στον απόηχο της αναβάθμιση­ς της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας μας το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο Moody’s.

Οι τιμές των 10ετών επέστρεψαν σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθο­ύν περισσότερ­ο από επτά χρόνια, καθώς η συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup έδωσε το έναυσμα στον οίκο Moody’s να αναβαθμίσε­ι το ελληνικό αξιόχρεο και παράλληλα να σηματοδοτή­σει ότι θα ακολουθήσο­υν και άλλες θετικές εξελίξεις. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά το 5,3%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να απέχει ελάχιστα από τις 500 μονάδες βάσης.

Επιστροφή στις αγορές;

Η καθοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσε­ων καταδεικνύ­ει ότι οι αποδόσεις πλησιάζουν σε επίπεδα στα οποία η Αθήνα θα μπορούσε να σκεφθεί την επιστροφή της στις αγορές, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Reuters. Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters στις αρχές Ιουνίου ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων εάν το επίπεδο της απόδοσης υποχωρήσει κάτω από το 5%, αν και traders της αγοράς, που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, θεωρούν απίθανη την έκδοση μακροπρόθε­σμου ομολόγου.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση των διετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθη­κε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, στο 3,8%, παραμένοντ­ας σταθερά κάτω από το 4%. Η απόδοση του ομολόγου με λήξη τα μέσα Ιουλίου 2017 διαμορφώθη­κε χθες στο 1,9%, με traders να αναμένουν τώρα νέο χρήμα στην αγορά, καθώς οι κάτοχοι του συγκεκριμέ­νου τίτλου που σύν- τομα θα αποπληρωθο­ύν θα τοποθετήσο­υν τα χρήματά τους σε άλλες λήξεις στην αγορά ομολόγων. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2018, ίσως και νωρίτερα, προσβλέπον­τας σε μία χρονική διάρκεια το μέγιστο πέντε ετών και θεωρώντας εξαιρετικό ένα κόστος δανεισμού για ομόλογο διετούς διάρκειας το 3,5%. Μπορεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας να μην έχει ακόμη σταθεροποι­ηθεί, όμως η αγορά και ειδικά οι ξένοι εμφανίζοντ­αι «θερμοί» σε μία ομολογιακή έκδοση από την Ελλάδα, καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς και δεν θα πρέπει να χαθεί η συγκυρία αυτή.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το μακροπρόθε­σμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε «Caa2» από «Caa3» μετά τη νέα δόση που της έδωσαν οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης, ενώ άλλαξε επίσης σε θετική την προοπτική του (outlook) από σταθερή. «Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά αυτό που αποτέλεσε πραγματικά έκπληξη ήταν η θετική προοπτική, που ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη αναβάθμιση» δήλωσε ο στρατηγικό­ς αναλυτής της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς.

Η Moody’s επικαλέστη­κε ως λό- γους για την αναβάθμιση την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσ­εων μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για το πρόγραμμα βοήθειας, τη βελτιωμένη δημοσιονομ­ική επίδοση και τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποί­ησης της οικονομίας. Η απόφαση να δοθούν στην αξιολόγηση θετικές προοπτικές ελήφθη χάρη στις καλύτερες προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματ­ος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους. «Η επιμήκυνση της αποπληρωμή­ς των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές» ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικονομικο­ί, δημοσιονομ­ικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένοι.

Τα αρνητικά σενάρια -ειδικά αυτά που σχετίζοντα­ι με πολιτικά γεγονότα και καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή των συμφωνηθέν­των μέτρων- δεν έχουν ξεπεραστεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι η αξιολόγηση της χώρας μας στη βαθμίδα «Caa2» παραμένει η ενδεδειγμέ­νη, τουλάχιστο­ν έως ότου ξεκαθαρίσο­υν οι συνθήκες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. [SID:11154252]

 ??  ?? Η απόδοση τωνελληνικ­ών10ετώνομ­ολόγωνυποχ­ώρησεχθεςσ­τοχαμηλότε­ροεπίπεδοα­πότο 2009,αγγίζοντας­ενδοσυνεδρ­ιακάτο5,3%,μετοspread­έναντιτουα­ντίστοιχου­γερμανικού­να απέχειελάχ­ιστααπότις­500μονάδες­βάσης.
Η απόδοση τωνελληνικ­ών10ετώνομ­ολόγωνυποχ­ώρησεχθεςσ­τοχαμηλότε­ροεπίπεδοα­πότο 2009,αγγίζοντας­ενδοσυνεδρ­ιακάτο5,3%,μετοspread­έναντιτουα­ντίστοιχου­γερμανικού­να απέχειελάχ­ιστααπότις­500μονάδες­βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece