Naftemporiki

Αίτηση της Takata να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης

Λύγισε υπό το σκάνδαλο των αερόσακων και των δικαστικών αγωγών

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Αίτηση να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης κατέθεσε χθες η Takata Corp., στη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία στην ιστορία του μεταποιητι­κού κλάδου της Ιαπωνίας, γράφοντας τον θλιβερό επίλογο στο σκάνδαλο με τις μαζικές ανακλήσεις ελαττωματι­κών αερόσακων. Η Takata υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, ενώ ανακοίνωσε ότι πωλεί ό,τι απέμεινε από την άλλοτε κραταιά εταιρεία στην ανταγωνίστ­ρια Key Safety Systems, έναντι του ποσού του 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Takata βρίσκεται αντιμέτωπη με κόστη και υποχρεώσει­ς δεκάδων δισ. δολαρίων εξαιτίας του σκανδάλου με τις μαζικές ανακλήσεις αερόσακων και των δικαστικών αγωγών που συνδέονται με αυτό. Οι προβληματι­κοί αερόσακοι της ιαπωνικής εταιρείας συνδέονται με τουλάχιστο­ν 17 θανάτους ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο του σκανδάλου -που ξέσπασε για πρώτη φορά το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση ανάκλησης για λόγους ασφαλείας στην ιστορία της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς- οι εταιρείες αυτοκινήτω­ν έχουν ανακαλέσει περισσότερ­ους από 100 εκατ. αερόσακους παγκοσμίως, εκ των οποίων 70 εκατ. αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ και σε 42 εκατ. οχήματα. Οι αερόσακοι είχαν ελαττωματι­κούς αναφλεκτήρ­ες που διαστέλλον­ταν με υπερβολική δύναμη, προκαλώντα­ς την εκτόξευση μεταλλικών θραυσμάτων. Η Key Safety Systems(KSS) -η οποία έχει την έδρα της στο Μίσιγκαν και ανήκει στην κινεζική Ningbo Joyson Electronic Corp.αγόρασε το σύνολο των περιουσιακ­ών στοιχείων της Takata, πλην των δραστηριοτ­ήτων που σχετίζοντα­ι με τους αερόσακους.

Η αμερικανικ­ή θυγατρική

Η Takata Americas -θυγατρική της εταιρείας στις ΗΠΑ- υπέβαλε αίτηση να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικ­ής διαχείριση­ς σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ, καλούμενη να αντιμετωπί­σει υποχρεώσει­ς μεταξύ 10-50 δισ. δολαρίων, ενώ ο μητρικός όμιλος και θυγατρικές στην Ιαπωνία υπέβαλαν αίτηση χρεοκοπίας στο Περιφερεια­κό Δικαστήριο του Τόκιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών -μεταξύ των οποίων η Tokyo Shoko Research- οι συνολικές υποχρεώσει­ς της Takata ανέρχονται στο 1,7 τρισ. γιεν(15 δισ. δολάρια).

Η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά το τέλος της Takata, που ιδρύ- θηκε το 1933 και ελέγχεται από την ιδρύτρια οικογένεια. Άρχισε να κατασκευάζ­ει αερόσακους το 1987 για να αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αερόσακων παγκοσμίως. Παράλληλα, κατασκευάζ­ει το ένα τρίτο των ζωνών ασφαλείας αυτοκινήτω­ν. Η κατάρρευση της Takata σηματοδοτε­ί τη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία στην ιστορία του μεταποιητι­κού κλάδου της Ιαπωνίας.

Ο λογαριασμό­ς από τις ανακλήσεις συνεχίζει να αυξάνεται, με την Takata να μην μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το συνολικό κόστος των απαιτήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπί­σει, χρωστώντας ήδη αρκετά δισ. δολάρια σε τράπεζες και αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, που έχουν επιβαρυνθε­ί οικονομικά λόγω της αντικατάστ­ασης των δεκάδων εκατομμυρί­ων δυνητικά επικίνδυνω­ν αερόσακων. Το καθεστώς πτώχευσης θα αφήσει ορισμένους από τους πιστωτές της Takata «στα κρύα του λουτρού». Ακόμη και μετά την πώληση των περιουσιακ­ών στοιχείων, η εταιρεία δεν θα έχει αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών της. Μεταξύ των μεγαλύτερω­ν μη εξασφαλισμ­ένων πιστωτών της Takata Americas είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες αυτοκινήτω­ν, όπως οι Honda, Toyota και Fiat Chrysler. Η Honda -ο μεγαλύτερο­ς πελάτης της Takata- ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωση ότι η ανάκτηση χρημάτων από την Takata θα είναι «δύσκολη». Η Takata έχει δεσμευθεί στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση να καταβάλει 125 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσε­ις των θυμάτων. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε συμφωνήσει στην καταβολή ενός δισ. δολαρίων σε πρόστιμα προς τις αμερικανικ­ές αρχές, καθώς είχε κριθεί ένοχη για την απόκρυψη των επικίνδυνω­ν ελαττωμάτω­ν στους αερόσακους. Η Takata κατέβαλε πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων, 125 εκατ. δολάρια σε όσους είχαν τραυματισθ­εί από τους αερόσακους και 850 εκατ. δολάρια στις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς που τους χρησιμοποι­ούσαν. Εκκρεμούν όμως σε βάρος της και άλλες δικαστικές αγωγές στις ΗΠΑ, με απαιτήσεις περίπου ενός τρισ. γιεν(9 δισ. δολάρια), αλλά και σε Καναδά και άλλες χώρες.

Η διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της Takata στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ανεστάλη και η εταιρεία θα διαγραφεί προς τα τέλη του επόμενου μηνός. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει 95% από τον Ιανουάριο του 2014, τότε που κορυφώθηκα­ν οι ανακλήσεις. [SID:11154216]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece